Cover image

© EPA

Politiek

Op deze manier vult Vladimir Putin zijn dag

Vladimir Putin op een beer, in de sportzaal of in een ijskoud meer: het is een vertrouwd beeld voor de Russen. Maar ook als de camera's afstaan, houdt de Russische president er een rigoureus schema op na: kijk maar hoe hij zijn dagen doorbrengt.

Ochtendstond heeft goud in de mond, maar niet voor de president van Rusland: Vladimir Putin is blijkbaar een geweldige nachtuil en staat dan ook maar laat op. Hij eet rond de middag een stevige maaltijd van havermout, een grote omelet of kwarteleieren met een glaasje fruitsap. Nadien drinkt Putin een tas koffie. Ondanks die overdaad aan zuivelproducten, is zuivel verboden voor de president als hij op verplaatsing is.

Zwemmen

Wat Putin wel doet, is regelmatig sporten. Hoewel de Russische president naar de zeventig gaat, zwemt hij elke dag twee uur. Daarna gaat hij nog een uurtje fitnessen en om de zoveel weekends gaat hij ook ijshockeyen. Pas na de middag gaat hij aan de slag.

Dan leest Putin eerst z'n buitenlandse briefings. Echt lezen doet de president buiten z'n werk niet en ook op Facebook zal je hem niet spotten. Hij heeft het namelijk niet voor computers en houdt het liever op 'rode kartonnen mappen en vaste telefoons'. Putin blijft wel degelijk ook nog tot een stuk in de nacht werken, en hij doet dat liefst vanuit z'n zomerhuis aan de kust. Nochtans woont hij op slechts een half uurtje pendelen van het Kremlin.

Missie

Als Putin op buitenlandse missie is, wordt alles waar hij aankomt, vervangen. Lakens, toiletartikelen en alles waar Putin van moet eten, zoals bestek, wordt vervangen. Hij zal ook geen eten aannemen van de mensen die hem ontvangen, tenzij het Kremlin een expliciet OK geeft. Zo gaat Putin nog mee tot 2024.

Lees meer