Cover image

© iStock

Lifestyle

Politie voert drugscontroles op met nieuw toestel: efficiëntie van 50 naar 90 procent

In ons land komen veel chauffeurs weg met onder invloed van drugs rijden. De politie krijgt nu een nieuw toestel, 'mobile trace', om de problematiek efficiënter aan te pakken. De efficiëntie van drugscontroles stijgt volgens de gouverneur van Antwerpen van 50 naar 90 à 100 procent.

De nieuwe techniek zou de drugscontroles efficiënter moeten maken. Het toestel analyseert met een speciale stof sporen van drugs nadat de politie het apparaat over het stuur en de handen van de bestuurder heeft gewreven. Er wordt gecontroleerd op onder andere cocaïne, cannabis en explosieven.

De speekseltesten zullen enkel nog uitgevoerd worden als de mobile trace alarm slaagt. Dat zegt Antwerps gouverneur Cathy Berx (CD&V) stelt in de kranten van De Persgroep. "De efficiëntie van de speekseltesten zal dan stijgen van 50 procent vandaag, naar wellicht 90 of 100 procent. Daarnaast kan men dankzij het toestel snel te weten komen waar drugs in de auto verstopt zitten." Enkel bij de scheepvaartpolitie van Zeebrugge wordt er twee exemplaren van de mobile trace gebruikt. 

Lees meer