Cover image

© getty

Politiek

Putin pompt al zes jaar pak poen in laboratoria voor chemische en biologische wapens

President Putin ontkent met klem dat Rusland iets met de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal te maken heeft en noemt de beschuldigingen "nonsens". De Russische president zei gisteravond tijdens zijn overwinningstoespraak dat Rusland niet beschikt over het door de Sovjet-Unie ontwikkelde zenuwgas dat bij de aanslag werd gebruikt. Maar, waarom zijn de Russen sinds een jaar of zes weer volop in het geheim aan het investeren in de laboratoria waar tijdens de Koude Oorlog de meest gruwelijke biologische en chemische wapens werden gefabriceerd?

Rusland ligt onder vuur, want Putin maakt deel uit van geheime laboratoria waarin biologische en chemische wapens worden geproduceerd. En dat is volgens documenten en foto’s van onderzoekers al aan de gang sinds de Russische president aan zijn tweede ambtstermijn begon.

"Hoogtechnologische wapensystemen vergelijkbaar met kernwapens," schreef Putin in een essay, dat werd gepubliceerd in Rossiyskaya Gazeta. Wat Putin daar toen mee bedoelde, blijft zes jaar later nog steeds onduidelijk. Het onderzoek is volledig legaal en defensief volgens Russische functionarissen.

Raymond Zilinskas en Philippe Mauger, experts in chemische en biologische wapens voor het James Martin Center for Nonproliferation Studies in Monterey, Californië, analyseerden honderden documenten waaruit blijkt dat de Russen steeds meer geld pompen in laboratoria.