Cover image

© Saxo Bank

Economie

CIO Saxo Bank: "Winter van de technologie staat voor de deur"

Tech-aandelen krijgen ook donderdag weer rake klappen in de nasleep van het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica. Volgens Steen Jakobsen, de Chief Investment Officer van de Saxo Bank, is dit slechts de aanloop naar een 'winter van de technologie', die kan worden vergeleken met wat in de jaren ’70 en ’80 van vorige eeuw gebeurde.

Volgens de Deen is de perceptie over technologie in verhouding tot de realiteit van wat technologie echt kan nooit in de geschiedenis groter geweest dan vandaag en is er een extreem naïef geloof in de ‘goedaardige’ natuur ervan.

Verwachtingen over mogelijkheden van technologie nooit verder weg van de realiteit dan vandaag

Dat betekent uiteraard niet dat technologie geen goede zaken kan realiseren of productief kan zijn, maar de verwachtingen over wat mogelijk is en wanneer zijn volgens hem totaal niet meer in verhouding tot de realiteit.

Zelfs wetenschapper Geoffrey Everest Hinton, die wordt beschouwd als één van de belangrijkste mensen achter 'deep learning', - dat is de technologie waarbij algoritmes zelf nieuwe dingen kunnen leren -, zegt dat de zelfrijdende wagen niet voor morgen is.

Ook tijdens de recente NIPS-conferentie, die als de belangrijkste wordt beschouwd inzake Artificiële Intelligentie (A.I.), was er consensus dat deep learning etc. vandaag enkel in een zeer beperkt gebied kan worden gebruikt.

Monopolies

Verder toont het schandaal met Facebook aan dat deze monopolies - gewild of ongewild - alle controle kwijt zijn. Maar net daarom zijn deze aandelen de ‘lieverdjes’ van de aandelenmarkten omdat ze als monopolies (in de economie is de legale definitie van een monopolie 'een bedrijf dat meer dan 25% van een markt in handen heeft') de marktprijs kunnen bepalen en aandeelhouders houden daarom van zulke bedrijven.

Doch diezelfde aandelenmarkten stellen zich nu vragen over de toekomst van de GAFA’s en consorten. Niet enkel gaat de EU deze bedrijven nu een belasting van 3% op hun omzet opleggen, maar ook in andere delen van de wereld gaan steeds meer stemmen op voor regulering, wat de druk op de tech-aandelen enkel verder zal opvoeren.

Verder beginnen vele economen ook te denken dat deze bedrijven niet enkel een negatief effect op de productiviteit hebben, maar er ook in zijn geslaagd een enorme toegangsbarrière (‘barrier to entry’) op te trekken om zo de toegang tot de markt voor nieuwkomers negatief te beïnvloeden. 

Appetijt voor tech-aandelen is zero

Op de vraag wat zijn appetijt voor tech-aandelen vandaag nog is, antwoordt Jakobsen ‘zero’.

“Deze globale bedrijven betalen nergens ter wereld belastingen, maar de politiek kan alleen resultaten boeken als ze belastingen int. Verder lijkt het Cambridge Analytica-schandaal veel op een samenzwering.

Tenslotte is er nog China, waar alle techbedrijven staatsmonopolies zijn en die binnen 10 jaar de grootste bedrijven van de wereld zullen zijn. Wanneer we over monopolies praten mogen we niet vergeten dat China alles in het werk zal stellen om ervoor te zorgen dat alle Chinese technologie uiteindelijk door één bedrijf wordt gerund op één enkel platform om zo de Chinezen beter te kunnen controleren. Dat alles wijst in de richting van een negatieve trend voor tech-aandelen.”