Cover image

© EPA

Politiek

Puigdemont gearresteerd aan Deens-Duitse grens

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont is opgepakt in Duitsland. Afgelopen week heeft een Spaanse rechter de internationale aanhoudingsbevelen opnieuw geactiveerd tegen de separatistische, Catalaanse ministers die zich onafhankelijk van Spanje verklaarden. Wat er nu verder gebeurt, hangt van de beslissing van het Duitse gerecht af.

Voormalig premier van Catalonië Carles Puigdemont is opgepakt. Dit verklaarde het persbureau Reuters. Puigdemonts advocaat verklaarde dat de premier aan de Deens-Duitse grens door de politie gearresteerd werd. Puigdemont was met de wagen onderweg van Finland naar België. Het is nu aan de Duitse rechter om te beslissen of hij uitgeleverd wordt aan Spanje.

Puigdemont verblijft al maanden in België. Puigdemont reisde samen met vier ministers naar ons landen, nadat de Spaanse regering het gezag in Catalonië volledig overgenomen had omdat de lokale regering de onafhankelijkheid uitgeroepen had op 28 oktober.

Deze week reisde Puigdemont nog naar Finland om aan gesprekken deel te nemen in het parlement en een lezing te geven aan de universiteit van Helsinki.

Een Spaanse rechter de internationale aanhoudingsbevelen opnieuw geactiveerd tegen de Catalaanse ministers en Puigdemont. De Finse politie liet weten in te willen gaan op het verzoek van Spanje om Puigdemont in te rekenen. Daarna kwamen er berichten van Finse politici dat Puigdemont Finland intussen verlaten had.

Lees meer