Cover image

© iStock

Economie

Midden-Oosten speerpunt van wereldwijde hotelbouw

In het Midden-Oosten worden op dit ogenblik een reeks hotels gebouwd die het aanbod overnachtingsmogelijkheden in de regio met 238.963 kamers zullen uitbreiden. Daarmee kan in het Midden-Oosten een grotere activiteit worden opgetekend dan in Europa, waar de huidige bouwactiviteiten 214.743 nieuwe hotelkamers zouden moeten creëren. Dat blijkt uit een studie van consulent TopHotelProjects.

De cijfers maken volgens de auteurs duidelijk dat de toeristische opmars van het Midden-Oosten geen enkel teken van vertraging toont. Bovendien bewijzen de resultaten dat in de hotelbouw het Midden-Oosten de leidende rol van Europa heeft overgenomen.

Vijfsterren-projecten

“De cijfers tonen dat de nieuwe hotelprojecten in het Midden-Oosten aanzienlijk meer kamers tellen dan het internationale gemiddelde,” zegt Ray Tinston, directeur bij The Hotel Show Saudi Arabia en The Hotel Show Dubai, in een commentaar op het rapport.

“Toerisme is in de regio synoniem van luxe en weelde, waarbij ook grenzen worden verlegd op het gebied van schaalgrootte, omvang en grandeur. Ontwikkelingen van vijfsterren-hotels en mega resorts blijven de constructie-pijplijn domineren. Het is dan ook niet verrassend dat de regio van een buitengewoon aantal kamers in ontwikkeling kan getuigen.”

Er wordt wel opgemerkt dat Europa een groter aantal nieuwe hotels in de pijplijn heeft dan het Midden-Oosten, dat echter een groter aantal kamers aan zijn bestaande aanbod zal kunnen toevoegen.

In de Verenigde Arabische Emiraten worden 222 projecten geïdentificeerd met een totaal van 126.576 kamers. In Saudi-Arabië wordt gewerkt aan 143 projecten met 55.810 kamers. Deze twee landen tonen op het gebied van nieuwe hotelontwikkeling de grootste activiteit van de regio.

Regenwoud

Er wordt nog opgemerkt dat het Midden-Oosten zelfs meer nieuwe hotelkamers in zijn pijplijn heeft dan de gezamenlijke ontwikkeling in Zuid-Amerika en Afrika.

"Dubai blijft op het gebied van innovatie de wereldwijde horecasector domineren,” betoogt Tinston nog. “Recent werd hier al het hoogste hotel van de wereld geopend. Het emiraat zal ook het eerste hotel met een eigen regenwoud aan de wereld kunnen voorstellen. Ontwikkelaars blijven hier grenzen verleggen. Het is een zeer opwindende markt.”

De sterke prestaties van de sector moeten volgens TopHotelProjects in belangrijke mate worden toegeschreven aan de grotere interesse die de landen in regio in de ontwikkeling van het toerisme laten blijken. Onder meer in Saudi-Arabië staat de sector centraal in de modernisering en diversifiëring van de economie.

Lees meer