Cover image

© iStock

Economie

Ook de Indonesische tuktuk lijdt onder deeleconomie

Diensten voor autodelen - zij het vaak met motorfietsen - bedreigen inmiddels ook in Indonesië de traditionele transporteconomie. Applicaties zoals Grab of Go-Jek duwen de tuktuk, die decennia het Indonesische straatbeeld hebben beheerst, steeds verder uit de markt. Sommige tuktuk-bestuurders zeggen sinds de introductie van de mobiele applicaties tussen 70 procent en 80 procent van hun inkomsten te hebben verloren.

Drie jaar geleden waren in Indonesië ongeveer veertienduizend zogenaamde bajaj-taxi’s actief. Daarentegen zegt Go-Jek alleen al in Indonesië ongeveer 900.000 bestuurders en ruim 15 miljoen actieve gebruikers per week te hebben.

Verdubbeling

De waarde van de markt voor autodelen heeft in Zuidoost-Azië de voorbije twee jaar een verdubbeling tot ongeveer 5 miljard dollar gekend. Verwacht wordt dat de sector tegen het midden van het volgende decennium een jaaromzet van 20 miljard dollar zal kunnen realiseren. Indonesië zou ongeveer 40 procent van Zuidoost-Aziatische markt vertegenwoordigen.

Go-Jek heeft inmiddels investeringen aangetrokken van het Amerikaanse internetbedrijf Google en het Singaporese fonds Temasek. De waarde van de applicatie wordt geraamd op 5 miljard dollar en zou ook de steun genieten van het Chinese concern Tencent. Uber is eveneens op de markt actief, maar kent er slechts een bescheiden aanwezigheid. Het bedrijf zou er werken aan een fusie met Grab.

De verschillende services zijn inmiddels in een intense strijd verwikkeld geraakt om de suprematie op de Zuidoost-Aziatische markt naar zich te kunnen toetrekken. Daardoor dreigen de driewieler bajaj-taxi’s nog meer onder druk te komen. Onder meer Go-Jek zou een beursintroductie overwegen, waardoor zijn vloot deelauto’s nog gevoelig zou worden uitgebreid en er voor de tuktuk nog minder ruimte zou overblijven.

Transparante tarieven

Klanten van de online platformen wijzen op de voordelen die door de nieuwe diensten worden geboden. Daarbij wordt vooral het transparante vervoerstarief benadrukt. Er hoeft immers niet langer met de individuele chauffeur over een prijs onderhandeld te worden.

Indonesië, dat ongeveer 260 miljoen inwoners heeft, telt relatief weinig wagens. Bovendien verkiezen autobezitters vaak hun auto thuis te laten, omdat ze bij de online platformen een motorfietser kunnen vinden die hen aan een goedkope prijs veel sneller door het drukke verkeer van Jakarta kan helpen.

“Deze services vormen een zware bedreiging voor de bajaj,” wordt er opgemerkt.  Bovendien wordt aangevoerd dat de toekomst van de bajaj nog verder wordt bedreigd door de inspanningen van de overheid om opnieuw fiets-taxi’s te promoten om de verkeersdrukte aan te pakken. De bajaj zijn ook niet toegelaten op de grote verkeersassen en een aantal drukke straten.

Lees meer