Cover image

© iStock

Travel & Food

Tot 30 minuten gratis parkeren in Brussel

Ook zo’n last met je wagen kwijtraken in het centrum van Brussel? Vanaf nu kan je op sommige parkeerplaatsen tot 30 minuten gratis parkeren. Wie langer blijft staan, krijgt wel een boete van 25 euro. 

Winkelen in Brussel met de auto is een echte ramp. Als de stad al van plan is om de prijs van de betaalde parkeerplaatsen te verlagen, is er nog een lange weg te gaan. Om dit probleem op te lossen, is er net een nieuw parkeersysteem opgezet in drie winkelstraten van de stad Brussel. Dat zijn de "Shop & Go"-plaatsen in de Sint-Katelijnestraat in het centrum van de stad, in de Marie-Christinastraat in Laken en tenslotte in de straat langs de Grote Zavel.

Kostenloos parkeren

Hoe werkt het? Je kan van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur gratis parkeren op een aantal gereserveerde plaatsen. Je hoeft hier geen kaartje te betalen als je vijf minuten weg bent. Deze plaatsen zijn gemaakt om de toegang tot de lokale winkels te vergemakkelijken.

Zodra de tijd is verstreken, betaal je wel meteen een boete van 25 euro. Om misbruik te voorkomen, is er een intelligent controlesysteem ingevoerd. Na 30 minuten zenden sensoren een signaal naar de agenten van de parkeermetercel.

Voorlopig is 30 minuten gratis parkeren nog niet mogelijk. De oranje markeringen op de grond zijn nog vers en de borden zijn nog niet geïnstalleerd vanwege een technisch probleem. Maar het zal niet meer lang op zich laten wachten, verduidelijkte de hoofdstad.

Primeur in hoofdstedelijk gewest

Het ingenieuze systeem is niet nieuw. Het bestaat al in andere Belgische steden, zoals Kortrijk, Braine-l'Alleud, La Louvière, Antwerpen en Oostende. Ook in Frankrijk hebben deze parkeerplaatsen hun waarde al bewezen. Bovendien wil men het aantal slimme parkeerplaatsen in Lille tegen 2019 laten toenemen. In het Brussels Gewest is het wachten op de testfase van zes maanden. In de tussentijd is dit toch al heel goed nieuws voor de automobilisten!

Lees meer