Cover image

© iStock

Tech

EU past wetgeving aan: vanaf 1 april Netflix en Spotify in heel Europa

Niets is zo hatelijk als je favoriete muziek of serie te willen streamen in het buitenland om er dan achter te komen dat de content niet beschikbaar in het land waar je vertoeft. Heel wat gebruikers van Netflix, HBO en Spotify kampten met dat probleem, maar daar komt eindelijk een einde aan met de nieuwe Europese wetgeving die vanaf 1 april ingaat.

Vorig jaar kwamen alle lidstaten van de EU samen om een nieuwe wetgeving in elkaar te boksen. Deze ging dan vanaf 1 april van start. Door sommige gecompliceerde juridische zaken was sommige betaalde content onbeschikbaar in het sommige EU-lidstaten. Het ging dan om accounts op betaalde streamingsdiensten zoals Netflix en Spotify. Maar komende zondag komt hier een einde aan, niet enkel de blokkering voor Spotify en Netflix wordt opgeheven, ook providers zullen geen vergunningen meer nodig hebben voor individuele EU-landen.

Geoblocking verdwijnt niet

In een overkoepelende verklaring van de Europese Commissie en het Europees Parlement wordt de opheffing van de grenzen voor streamingsdiensten “ opnieuw een succes van de interne digitale markt” genoemd. Zeker na de afschaffint van de roamingkosten in de EU.

Er wordt gerekend dat ongeveer 30 miljoen mensen binnenkort in het buitenland gebruik kunnen maken van hun eigen digitale abonnementen. Tegen 2020 zou het om zo’n 72 miljoen Europeanen gaan. De Europese instellingen verwachten vooral onder de jonge consumenten een fikse toename.

Lees meer