Cover image
Tesla Model X

© Tesla.com

Tech

Tesla benadrukt veiligheid zelfrijdende auto's na dodelijke crash Model X

Tesla heeft meer duiding gegeven bij het dodelijke ongeval met een Model X eind vorige week. De Autopilot-functie zou in werking geweest zijn, al zou de bestuurder ook verschillende waarschuwingen hebben gekregen om het stuur over te nemen. Het aandeel van Tesla kelderde na het bekend raken van de crash. In een statement probeert het nu te focussen op de veiligheid van hun zelfrijdende auto's.

Eind vorige week weigerde Tesla nog verdere commentaar te geven bij het dodelijke ongeval, waarbij een Model X op een zogenaamde rimpelbuisobstakelbeveiliger (een soort kleine vangrail die bij een crash de impact op de betonnen wegafscheiding moet beperken), kortweg RIMOB, inreed. Maar na het inkijken van de logs hebben ze nu in een statement toch meer details gegeven over de crash. Het bedrijf van Elon Musk bevestigde daarbij dat de Autopilot-functie wel degelijk ingeschakeld was, "waarbij de aanpasbare volgafstand van de cruisecontrol op het minimum stond".

Zo'n zware crash nog nooit gezien

De bestuurder had volgens Tesla voor de fatale crash wel verschillende "visuele en hoorbare" waarschuwingen gekregen om het stuur over te nemen, "maar de handen van de bestuurder werden de zes seconden voor de crash niet op het stuur gedetecteerd". Het bedrijf dekt zich in door te stellen dat de bestuurder zo'n vijf seconden en 150 meter had om in te grijpen maar dat niet heeft gedaan.

Het bedrijf heeft naar eigen zeggen nog nooit een zo zwaar beschadigde Model X gezien, in geen enkele andere crash. En dat ligt volgens hen aan de RIMOB, die al beschadigd was door een voorgaand ongeval en dus de impact niet genoeg kon opvangen.

Aandeel kelderde na crash

Het dodelijke ongeval met de Tesla volgde op een eerder fatale crash met een zelfrijdende Uber. Die ongevallen zorgden voor veel kritiek op zelfrijdende auto's, die onveilig zouden zijn. Maar daar wil Tesla niet van weten. "Tesla Autopilot voorkomt niet alle ongevallen - zo'n norm zou onmogelijk zijn - maar het zorgt er wel voor dat ze aanzienlijk minder voorkomen", schrijft het bedrijf in een statement op hun site. "Het maakt de wereld onbetwistbaar veiliger voor bestuurders, voetgangers en fietsers."

Producenten van zelfrijdende auto's voelden zich oneerlijk behandeld en bekritiseerd na de dodelijke ongevallen, ook Tesla. "Niemand hoort iets over al die ongevallen die niet plaatsvinden, alleen die die wel gebeurd zijn", stelt Tesla. "Er zijn momenteel wereldwijd zo'n 1,25 miljoen verkeersdoden per jaar. Als het huidige veiligheidsniveau van Tesla hetzelfde blijft, zou dat betekenen dat er zo'n 900.000 levens per jaar zouden gered worden door de Autopilot. Wij verwachten dat het veiligheidsniveau van een zelfrijdende auto zo'n 10 keer hoger ligt dan dat van niet-zelfrijdende auto's."

Tesla focuste in hun statement dus duidelijk op de veiligheid van hun auto's, en dat doet het niet zomaar. Nadat de crash bekend raakte, zakte het aandeel van Tesla op de beurs met maar liefst 8 procent. Door te focussen op de veiligheid probeert het zo z'n beleggers weer vertrouwen te geven.

Lees meer