Cover image
Lifestyle

Katten in Vlaanderen moeten vanaf nu gesteriliseerd worden

Het is vanaf nu verplicht om je kat te laten steriliseren. Minister van Dierenwelzijn (N-VA) wil met de maatregel de enorme kattenpopulatie in Vlaanderen aanpakken. Er worden immers te veel katten geboren.

Concreet moet je niet meteen naar de dierenarts lopen, want het hangt allemaal af van hoe oud je kat is. Is je kat na september 2014 geboren, dan heb je nog tot 2020 tijd om het dier te laten steriliseren. Alle pasgeboren katten moeten zo'n ingreep ondergaan voor ze vijf maanden oud zijn. Volgens minister Weyts kunnen katten voor heel wat nakomelingen zorgen en die belanden dan vaak op straat of in een asiel. Er zijn te veel zwerfkatten in Vlaanderen, en daarom is de wet nodig.

Toen Weyts het plan enkele maanden geleden bekend maakte, kwam er veel kritiek. Bob Proesmans, voorzitter van de Vlaamse dierenartsenvereniging Savab Flanders zei aan Het Nieuwsblad zelfs dat hij voor het voortbestaan van de huiskat vreest, aangezien er niet genoeg dieren zullen zijn om zich voort te planten. Bovendien kost zo'n ingreep al gauw 125 euro per sterilisatie, wat gezinnen misschien zal aanzetten om kleine katjes te dumpen.

Wie met katten wil kweken, heeft een speciale vergunning nodig als hobbykweker.

Lees meer