Cover image

© iStock

Science

Uitslapen in het weekend: zo is het wel een goed idee

Experts claimen al jaar en dag dat je bioritme respecteren één van de sleutels tot een goede nachtrust is. Maar ook een uurtje langer slapen in het weekend heeft zijn nut, blijkt nu uit onderzoek. Al mag je er, zoals met alles, niet mee overdrijven. Dit zijn de voordelen van uitslapen in het weekend. 

Moeilijke slapers hebben het al honderden keren gehoord: in het weekend uitslapen helpt niet, het is net door een goed ritme ook in het weekend te volgen, dat je uitgerust raakt. Eens zwaar uitgaan, moet je dus sowieso bekopen. Maar nu blijkt toch dat een uurtje langer blijven liggen, ook voordelen heeft.

BMI

Zo blijkt het BMI van mensen die uitslapen, gemiddeld gevoelig lager te liggen dan mensen die gewoon te weinig slapen en dat niet inhalen. Met andere woorden: het aantal uren dat je gemiddeld per week haalt, is bepalend voor je BMI. Een uurtje of twee extra in het weekend, kan daar bij helpen. Zij die niet compenseerden tijdens het weekend, hadden een BMI dat gemiddeld 0.12 punten hoger lag per uur extra slaap.

Nu zou je kunnen zeggen dat BMI niet alles is, en dat we niet enkel op dat getalletje mogen afgaan om gezondheid te meten. Helemaal waar, maar wie in het weekend bijslaapt, zou ook gewoon langer leven. Het is te zeggen: wie sowieso al te weinig of te veel slaapt (minder dan vijf uur of meer dan negen uur) per dag, gemiddeld, is beter af met een beetje compensatiegedrag.

Eén uurtje langer

Maar voor je voor het slapengaan je wekker uit het raam gooit: het officiële advies van slaapexperts is wel degelijk dat je gaat slapen rond dezelfde tijd en na zo'n zeven à acht uur weer opstaat. Daarmee slaap je misschien niet zo veel als je zou willen, maar 't is wel de manier om ervoor te zorgen dat je goed slaapt. En da's ook heel wat waard. Een uurtje extra slapen kan dus geen kwaad en kan zelfs positief zijn. Maar drie uur langer in je nest liggen, laat je beter zo.

Lees meer