Cover image

© EPA

Economie

China verhoogt importtarieven op 128 Amerikaanse producten

Peking heeft de importtarieven op 128 Amerikaanse producten verhoogd als tegenreactie op de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de taksen op staal en aluminium uit China op te trekken. De Chinese importheffingen gaan vandaag in. Het gaat om zo’n 3 miljard dollar of 2,4 miljard euro aan importgoederen.

Op sommige producten, zoals aluminium en varkensvlees, worden er bovenop de bestaande taksen, nog eens belastingen tot 25% extra geheven. De prijs om onder andere noten, vers en gedroogd fruit, ginseng en wijn in te voeren wordt ook nog eens verhoogd met 15%.

Men vreest dat de maatregelen van Peking voornamelijk de boeren in Amerika zal treffen. Zij doen namelijk elk jaar een uitvoer van zo’n 20 miljard dollar aan producten naar China. Daarboven is China de op twee na grootste afzetmarkt voor varkensvlees vanuit Amerika.

China verklaar geen handelsoorlog te willen met de VS, maar dat de straffen bedoeld zijn “om de schade die de Amerikaanse heffingen veroorzaken te compenseren”.

Lees meer