Cover image
Facebook-CEO Mark Zuckerberg

© EPA

Tech

Mark Zuckerberg en Tim Cook vliegen elkaar in de haren over het inkomstenmodel van Facebook

Facebook-CEO Mark Zuckerberg heeft Apple-CEO Tim Cook een veeg uit de pan gegeven. Hij noemde de uitspraken van Cook over Facebook "extreem glad". Zo had Cook gezegd dat hij zich nooit in een situatie zou bevinden, die gelijkaardig is aan die van Zuckerberg nadat Facebook in opspraak kwam wegens het datalek bij Cambridge Analytica.

“De waarheid is dat wij heel veel geld zouden kunnen verdienen als we onze consumenten zouden verkopen”, meldde Cook aan de techwebsite Recode. “Wij hebben ervoor gekozen om dat niet te doen en in plaats daarvan verkopen we producten van Apple aan de consumenten”, zei Cook. De CEO van Apple vindt dit een beter businessmodel dat geen risico veroorzaakt zoals bij Facebook. 

Advertenties rationeel model

De baas van Facebook Mark Zuckerberg vond de uitspraken van Cook “onoprecht en oppervlakkig”. Dat meldde hij aan de Amerikaanse nieuws-en opiniewebsite Vox. “Ik vind dat argument, dat als je niet betaalt dat we dan niet om je zouden geven, extreem glad en helemaal niet in lijn met de waarheid,” voegde Zuckerberg eraan toe.

Hij wil Facebook absoluut gratis houden omdat het hoofddoel van de website mensen met elkaar verbinden is. Daarbij kunnen veel mensen het niet betalen indien het niet gratis zou zijn.  “Een model dat gebaseerd is op advertenties is het enige rationele model dat deze dienst kan onderbouwen”, zegt Zuckerberg.

Lees meer