Cover image

© iStock

Tech

NewPipe laat je naar YouTube kijken op je smartphone, zonder advertenties

YouTube op je smartphone, dat betekent dat je de ads er moet bijnemen. Voor sommigen is dat irritant genoeg om de app gewoon te laten liggen, maar er is ook een andere optie. NewPipe is een app die je YouTube laat streamen zonder ads en ja, ook in livestream werkt dat. Enig nadeel: NewPipe bestaat enkel voor Android.

Zeventien keer dezelfde reclame voor Zalando of frisse zomercocktails, het gaat snel vervelen, maar de app van YouTube heeft uiteraard geen adblocker. Wil je geen advertenties, dan kan je betalen voor YouTube Red. Maar dat kan je in België al op je buik schrijven: Red is enkel beschikbaar in Australië, Korea, Mexico, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten.

NewPipe: YouTube zonder ads

Gelukkig hebben een stel ontwikkelaars een gratis app ontwikkeld, NewPipe, die je naar YouTube-videos laat kijken op je smartphone zonder een service van Google te gebruiken. Met andere woorden: op dat moment kan Google je kijkgedrag niet bekijken: een plus als je bezorgd bent om je privacy. Dat was meteen ook de grootste motivatie van de makers.

Maar NewPipe heeft ook een paar extra voordelen: zo heb je er dus ook geen ads voor je muziek op je smartphone én je kan er ook livestreams mee streamen zonder advertenties. Met andere woorden, wie Eurosong niet op tv bekijkt, maar via een shady livestream op kot, kan dat ook zonder reclame tussendoor.

Zo installeer je NewPipe

Hoe werkt NewPipe? Begrijpelijkerwijs kan je 'm niet downloaden in de Play Store, maar moet je via 'n omwegje. Dat klinkt misschien eng, maar je installeert NewPipe net op dezelfde manier. Je kan de app bijvoorbeeld downloaden via F-droid, een app-store voor opensource apps. Die is best betrouwbaar, maar je moet 'm wel eerst installeren. Let op: voor je NewPipe downloadt, moet je wel in je instellingen 'toestaan om apps van onbekende bronnen te installeren' aanvinken.

Je kan dat hele proces natuurlijk ook gewoon skippen en een APK installeren, een veilige 'spiegelversie' zeg maar. Het nadeel daarvan is dat je geen automatische updates krijgt, maar die kan je wel makkelijk online vinden. De APK downloaden kan hier, de laatste update hier op GitHub. Graag gedaan!

Lees meer