Cover image

© EPA

Politiek

Puigdemont vraagt aan Spanje om zijn vervolging wegens rebellie in te trekken

De aanklager in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft aan de rechter gevraagd om Carles Puigdemont (Junts per Catalunya), de afgezette Catalaanse minister-president, aan Spanje over te leveren. Zelf vraagt Puigdemont op zijn beurt aan het Spaanse Hooggerechtshof om zijn vervolging wegens rebellie te schorsen.

De aanklager wil, anders dan het in ons land verliep, dat Puigdemont in de cel blijft tot de rechtbank een definitieve beslissing genomen heeft. De bal ligt nu in het kamp van het Duitse gerecht om te beslissen of Puigdemont inderdaad overgeleverd zal worden.

De Catalaan werd op 25 maart gearresteerd in Sleeswijk-Holstein nadat hij de Deens-Duitse grens overgestoken was. Hij was van een lezing in Finland terug op weg naar België. Puigdemont zit nu al zo’n tien dagen vast.

Puigdemont wil intrekking van vervolging

Zelf vraagt Puigdemont aan het Spaanse Hooggerechtshof om de vervolging wegens rebellie in te trekken. Concreet wil hij dat het volledige dossier van rechter Pablo Llarena nietig wordt verklaard.

Op rebellie staan volgens het Spaans strafwetboek straffen tot 30 jaar cel. In maart bevestigde Llarena al dat dertien Catalaanse separatisten wegens rebellie vervolgd zouden worden omdat ze in oktober Catalonië onafhankelijk verklaard hadden van de rest van Spanje.

Zonder geweld

Volgens de verdediging kan er geen sprake zijn van rebellie omdat er dan geweld in het spel moet zijn. De verdediging van Puigdemont stelt dat het geweld voor of tijdens het referendum over de onafhankelijkheid in Catalonië enkel toe te schrijven was aan de geweldplegers zelf. "Er was dus geen sprake van geweld dat zou zijn georganiseerd door de Catalaanse regering", zegt advocaat Jaume Alonso-Cuevillas.

In de verdedigingstekst is ook te lezen dat Puigdemont geen misbruik heeft gemaakt van overheidsgeld voor de organisatie van het referendum.

Europees aanhoudingsbevel

Momenteel loopt er tegen Puigdemont een Europees aanhoudingsbevel na klachten van Madrid over rebellie en het misbruik van overheidsmiddelen. De Duitse aanklager stelt dat de twee beschuldigingen volgens de Duitse rechtspraak geldig zijn.

Lees meer