Cover image

© EPA

Tech

Facebook delete talloze Russische pagina’s

Honderden accounts en pagina’s met banden met het Russische misinformatiebedrijf Internet Research Agency (IRA) zijn door Facebook verwijderd. Facebook-baas Mark Zuckerberg geeft ook aan dat hij de strenge privacyregels van de EU voor sociale media voorlopig niet overal  zal toepassen.

Bij Facebook hebben ze 70 Facebookaccounts, 138 pagina’s en 65 Instagramaccounts geschrapt die banden hadden met het Russische misinformatiebedrijf Internet Research Agency (IRA). Dat blijkt uit een bericht van Facebook-veiligheidstopman Alex Stamos in de Facebook Newsroom. Ook advertenties van deze pagina’s werden uit de feed gehaald.

“De IRA heeft gebruikgemaakt van niet-authentieke accounts om mensen te misleiden en te manipuleren. Dat is waarom we elk account verwijderd hebben dat een link heeft met die organisatie”, schrijft Stamos. “Of het nu ging om activiteiten in de VS, in Rusland of eender waar.”

Louter geschrapt vanwege banden

Stamos beweert dat het “maanden werk” gekost om de verdachte pagina’s op te sporen. Ongeveer 95 procent van de pagina’s met taal-specifieke content had Russischsprekenden als doelpubliek. Eén pagina had ongeveer 1,08 miljoen likes, wat echt veel is.

Enkele voorbeelden van die Facebookpagina’s zijn RuOpen, Politkach en Spicy Blogger. Volgens Stamos zijn die pagina’s enkel geschrapt omdat ze banden hadden met de IRA en dus niet omdat de content onacceptabel was.

Nultolerantie

Mark Zuckerberg zegt hij alle invloed van de IRA wereldwijd wil bannen op Facebook: “Dit Russische agentschap heeft herhaaldelijk bedrieglijk gedrag vertoond en heeft geprobeerd om verkiezingen te beïnvloeden in de VS, in Europa en in Rusland.”

Facebook kwam onder vuur te liggen wegens het datalek bij Cambridge Analytica.

Geen wereldwijde uitbreiding GDPR

Ook is Facebook niet zinnens om de redelijk verregaande regels van de General Data Protection Regulation (GDPR) van de EU in te voeren buiten Europa. Dat zegt Zuckerberg aan persbureau Reuters. Hij beweerde wel dat het privacybeleid van zijn website vanaf nu “in de geest” van de GDPR zal zijn, maar “met uitzonderingen”. Wat Zuckerberg precies met die “uitzonderingen” bedoelde, wou hij niet kwijt. 

Het bericht van Zuckerberg:

Lees meer