Cover image

© wiki commons

Tech

Stiekem in de smartphone van je partner kijken wordt verboden in Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is langzaam aan het moderniseren. Zo heeft kroonprins Mohammed bin Salman eindelijk cinema’s toegelaten en mogen vrouwelijke onderdanen sinds kort met de wagen rijden. De nieuwste zet van bin Salman is het bestraffen van echtgenoten en echtgenotes die zonder toestemming aan de smartphone van hun partner zitten.

In Saoedi-Arabië worden er strenge acties ondernomen tegen mensen die stiekem de content van de smartphone van hun partners lezen. Riyad heeft nu een wet ingevoerd, waardoor een overtredende echtgenoot of echtgenote boetes tot 500.000 riyal (10.750 euro), één jaar cel of beide riskeert.

Het opschrift van de nieuwe wet: “Het bespieden van, de interceptie van en de ontvangst van data, overdragen via een informatienetwerk of een computer zonder legitieme machtiging is verboden.” 

Modernisering

De Saoedische regering meent dat deze maatregelen zullen zorgen voor meer privacy. jongste tijd focussen de Saoedi’s steeds meer op cybercriminaliteit en hacking. De maatregelen kaderen in het ‘Visie 2030 Plan’ van bin Salman om zijn land te moderniseren.

Wellicht speelt het eigenbelang van bin Salman daarin een grote rol. Zo liet hij z'n eigen familie en rivalen al vastzetten. Bovendien belooft de troonsbestijging van bin Salman voor onrust te zorgen in de regio.

Lees meer