Cover image
John Giannandrea

© Getty Images

Tech

Apple strikt topman van concurrent Google en wil zo hun AI gaan verbeteren

Met John Giannandrea heeft Apple een grote vis binnengehaald. De voormalige topman van de artificiële intelligentie-afdeling van grote concurrent Google moet het bedrijf van Tim Cook een belangrijke boost gaan geven. Apple loopt dan ook al een tijdje achter op concurrenten als Google, Amazon, Facebook en Microsoft als het op AI aankomt.

Apple stak er jaren met kop en schouders bovenuit in de techwereld, maar het zag die dominante positie het laatste decennium meer en meer afbrokkelen. Vooral op vlak van artificiële intelligentie loopt het hopeloos achter. Zowel Google, Amazon, Facebook als Microsoft investeerden al vroeg in de nieuwe technologie, die door elk bedrijf als de toekomst van de techwereld wordt gezien. Apple had met Siri dan wel de verpersoonlijking van de personal assistant in handen, toch wordt het door zowat elke concurrent overklast. En dat steekt voor een techgigant als Apple. 

Metaweb

Maar met de aanwerving van John Giannandrea heeft Apple een grote overwinning beet, zo klinkt het in Silicon Valley. Giannandrea stond aan het roer van de AI-afdeling van grote concurrent Google. Door Giannandrea los te weken, hoopt het zo z'n personal asssitant Siri een grote boost te geven.

Voor Google werkte Giannandrea voor de start-up Metaweb. Toen die in 2010 werd opgekocht door Google, om hun al uitmuntende search engine nog wat te versterken, werd Giannandrea een belangrijke pion in hun AI-strategie. Metaweb was onder andere verantwoordelijk voor automatische antwoorden van de search engine. Wie een vraag googlet, krijgt nu onmiddellijk een antwoord, daar waar er voorheen enkel verwezen werd naar een website waar het antwoord kon gevonden worden. Dat lijkt een kleine stap, maar het was een belangrijke schakel in de ontwikkeling van personals assistants.

Opvolger al even grote naam

Apple haalt dus een grote vis binnen. Maar de versterking van Apple betekent niet automatisch een verzwakking van Google. Zowel kenners als bronnen binnen Google lijken aan te geven dat de opvolger van Giannandrea, Jeff Dean, misschien wel een verbetering zal zijn. 

Dean is al sinds het prille begin bij Google en heeft er in al die jaren meegewerkt aan een hoop baanbrekende projecten. 

De al interessante sector van de artificiële intelligentie is zo nog wat interessanter geworden!  

Lees meer