Cover image

© pixabay

Economie

Gokken op de uitkomst van tv-programma's, mag dat? Zelfs onder vrienden is het niet eenvoudig

Wie blijft er samen in Blind Getrouwd? Welke boer vindt er een vrouw en vooral: wie is De Mol? Het zou ons niet verbazen als het aantal weddenschappen onder vrienden of op het werk de laatste weken fors toegenomen is. Maar is dat wettelijk allemaal wel in orde? 

Je kan al inzetten op de naam van het derde kind van Prins William en Kate Middleton of op wie het WK zal winnen, maar wie wil wedden op de winnaar van een tv-programma, komt van een kale reis terug. Nochtans is het een leuk tijdverdrijf en ideale watercooler-talk: wie is De Mol, wie blijft er (blind) getrouwd? 

"Wedden is illegaal"

Weddenschappen die verband houden met bijvoorbeeld de winnaar van een tv-quiz, werden twee jaar geleden nog eens expliciet verboden door de Kansspelcommissie. Twee jaar geleden kon je bij Ladbrokes, één van de grootste gokkantoren ter wereld, namelijk inzetten op De Mol. Het probleem is, volgens de commissie, dat De Mol eigenlijk al gekend is, al was het dan alleen door de makers van het spel, en de deelnemers.

“Weddenschappen op de uitkomst van De Mol zijn illegaal en goksites mogen ze dan ook niet aanbieden. Een belangrijke voorwaarde voor een weddenschap is dat het een onzekere gebeurtenis betreft", klonk de officiële uitleg in Het Nieuwsblad. Aangezien De Mol op voorhand aangeduid wordt door het productiehuis, is er van een onzekere gebeurtenis geen sprake, en dus mag je niet wedden. 

Hoe organiseer je een weddenschap op kantoor?

Maar mag je dan echt geen paar euro inzetten op het werk? Voor wie echt zeker is dat Lloyd, Jeffrey of Pascale De Mol is, mag inzetten wel. De wetgeving is vrij simpel: de inzet mag maximaal 2 euro bedragen en er mag maar één wedmogelijkheid zijn. 'Wie blijft er samen in Blind Getrouwd' mag dus niet, 'Wie is De Mol' en 'welk land wint het WK' mag wél. 

Lees meer