Cover image

© EPA

Economie

Golf, vastgoed en make-up: dit is hoeveel geld Donald Trump verdient

Een president moet transparante geldstromen hebben, en dat geldt ook voor Donald Trump. Op een inkomensaangifte uit 2016 kunnen we dan ook perfect zien hoe veel geld Trump elk jaar op z'n rekening mag schrijven. Zo'n 450 miljoen dollar passeert er elk jaar bij de familie Trump, maar daar is ook Melania's niet geringe inkomen bijgerekend.

Even schetsen: voor hij het Witte Huis betreedt, moet de president van de Verenigde Staten aangeven hoeveel geld hij verdient en waar dat vandaan komt. Die aangifte is gesplitst in inkomens uit bedrijven, investeringen, het inkomen van je echtgenote en uiteraard ook inkomens uit bijvoorbeeld spreekopdrachten. Bij Donald Trump liep dat bedrag in 2016 al op tot minstens 450 miljoen dollar, bruto. 

Vijf miljoen of meer

Het grootste stuk van dat geld komt uit Trumps bedrijven. Hij heeft er meer dan 500 op z'n naam staan en die brengen natuurlijk allemaal in meer of mindere mate geld op. Het precieze eindtotaal van al die opbrengsten is niet duidelijk: vanaf vijf miljoen dollar mag je, maar moet je geen precieze cijfers geven. Liegen op de aangifte mag niet, dus zijn we van enkele bedrijven wel zeker wat ze opbrengen.

De top vijf van grootverdieners toont meteen waar het geld van Trump zit: zijn golfresort Doral Golf in Miami brengt jaarlijks bijna vijftig miljoen dollar op. Trump heeft veel golfterreinen in zijn bezit, minstens vijftien, en hij heeft met Doral Golf slim geïnvesteerd. In 2011 kocht hij het terrein voor 150 miljoen dollar: op drie jaar had hij dus de kosten al grotendeels gerecupereerd.

De tweede grootste verdiener is een Trump Tower: de Ruffin Trump Tower in Las Vegas is een luxehotel met 64 verdiepingen, gouden raamkozijnen en een opbrengst van 45 miljoen dollar per jaar. Ander goedboerend vastgoed is het oude Bank of Manhattan-building. Dat staat op Wall Street en brengt jaarlijks zo'n 43 miljoen dollar op. Ook zijn golfresorts in L.A. en Schotland brengen elk nog een dikke twintig miljoen dollar in het laatje, elk jaar opnieuw. 

Melania en speechen: ook een kleine goudmijn

Dat is het leeuwendeel van Trumps fortuin, maar ook zijn vrouw Melania brengt brood op de plank. Zij heeft haar eigen make-uplijn, die goed is voor 450.000 dollar per jaar. Klein bier in vergelijking met haar man, maar Melania is zeker niet arm. 

Uiteraard heeft Trump ook investeringen lopen. Die zijn volgens Money Nation zo'n 43 miljoen dollar waard. Als president en zakenman geeft hij ook speeches: aan 450.000 dollar per uurtje aan het katheder brengt hem dat jaarlijks ook zo'n anderhalf miljoen dollar op. Let op: deze aangifte is al twee jaar oud, die prijs zal dus wellicht gestegen zijn. 

De belastingen komen ook voor Trump

Voor de sceptische lezer: uiteraard is Donald Trump  niet elk jaar 450 miljoen dollar rijker. De president moet ook belastingen betalen, aan zo'n 35%. Daar komen ook nog eens de overhead-kosten bij, wat volgens Money Nation op ongeveer de helft van de overgebleven omzet komt. Het personeel komt natuurlijk niet uit zichzelf opdagen. Dat wil zeggen dat Trump overblijft met zo'n 190 miljoen dollar per jaar. Niet slecht geboerd, toch? 

Lees meer