Cover image

© epa

Politiek

Viktor Orban behaalt verwachte overwinning met streng migratiebeleid en een hek rond Hongarije

Viktor Orban, de huidige premier van Hongarije, heeft met zijn partij een klinkende overwinning behaald tijdens de verkiezingen. Orban staat bekend om zijn scherpe migratiebeleid en zijn retoriek is soms nogal vergezocht. In Europa zijn ze er duidelijk niet gerust op: Orban zou met deze verkiezingsresultaten eigenhandig de grondwet kunnen veranderen. 

Fidesz, de partij van Viktor Orban, behaalde bijna vijftig procent van de stemmen tijdens de Hongaarse verkiezingen. De premier begint aan zijn vierde ambtstermijn en bereikt waarschijnlijk de tweederdemeerderheid. Dat wil zeggen dat hij zelf de grondwet kan aanpassen. Maar daarvoor moeten eerst alle stemmen geteld worden.

Orban is voorstander van een autoritaire regeringsstijl, ook binnen zijn eigen partij. Hij focust zich vooral op immigratie en is dan ook de enige regeringsleider die de grenzen sloot tijdens de Syrische vluchtelingencrisis. Hij beschuldigde ook George Soros, een Amerikaans-Hongaarse miljardair ervan dat hij Hongarije wilde "opvullen met migranten".

Het gevolg daarvan was dat de Hongaarse economie met vier procent steeg tijdens de regeerperiode. De werkloosheidsgraad is een zeer lage 3.7%.

Lees meer