Cover image

© epa

Politiek

Viktor Orban behaalt verwachte overwinning met streng migratiebeleid en een hek rond Hongarije

Viktor Orban, de huidige premier van Hongarije, heeft met zijn partij een klinkende overwinning behaald tijdens de verkiezingen. Orban staat bekend om zijn scherpe migratiebeleid en zijn retoriek is soms nogal vergezocht. In Europa zijn ze er duidelijk niet gerust op: Orban zou met deze verkiezingsresultaten eigenhandig de grondwet kunnen veranderen. 

Onder leiding van premier Viktor Orban heeft zijn partij Fidesz bijna vijftig procent van de stemmen tijdens de Hongaarse verkiezingen gewonnen. Dat wil zeggen dat de premier, die aan zijn vierde ambtstermijn begint, wellicht de tweederdemeerderheid bereikt. Daarmee zou hij helemaal alleen de grondwet kunnen aanpassen. 

Tweederdemeerderheid

Daarvoor moeten eerst alle stemmen geteld raken: die van Hongaren in het buitenland zijn dat nu nog niet, maar kunnen wel cruciaal zijn. Met 133 van de 199 is die tweederdemeerderheid net wel of net niet verzekerd. Orban staat erom gekend dat hij de voorkeur geeft aan een autoritaire regeringsstijl, ook binnen zijn eigen partij. Binnen de Europese Unie kijkt men dus met argusogen naar deze kiescampagne. 

Tijdens de campagne focuste Orban vooral op immigratie. Hij staat in Europa bekend als de enige regeringsleider die tijdens de Syrische vluchtelingencrisis de grenzen abrupt sloot. Concreet zette Orban een dubbel hek aan de grenzen van Hongarije. Hij beschuldigde ook op totaal onironische wijze George Soros, een Amerikaans-Hongaarse miljardair ervan dat hij Hongarije wilde "opvullen met migranten".

Geen tegenspraak

Die retoriek schijnt gewerkt te hebben, al zou het niet juist zijn om te zeggen dat Orbans discours volledig negatief is. De Hongaarse economie groeide met vier procent tijdens zijn regeerperiode, en de werkloosheidsgraad ligt op 3.7%, zeer laag dus. Maar daar staat tegenover dat Orban geen tegenspraak duldt. 

Zo worden de interne vergadering op voorhand doorgesproken, zodat er geen dissidente meningen naar voor worden geschoven. Ook zou iedereen moeten rechtstaan als de premier binnenkomt. Maar dat is niet het grootste probleem: als Orban zijn tweederdemeerderheid behaalt, is Europa vooral bezorgd dat hij die autoritaire stijl ook zal doortrekken in zijn land. Nu al wordt gesproken van een  uitholling van de democratie, maar voor de komende vier jaar, is hij wel degelijk premier. 

Lees meer