Cover image
Tech

Apple vanaf vandaag helemaal op propere energie

Apple zegt vanaf vandaag volledig van groene energie af te hangen. Het bedrijf van Tim Cook investeert al jaren in groene energie. In 2016 zat Apple nog maar aan 93 procent hernieuwbare energiebronnen.

Enige nuance is gepast: Apple heeft een aantal energieleveranciers in China en vestigingen zonder toegang tot groene energie. Niet alle vormen van elektriciteit van Apple zijn dus opgewekt door wind- of zonne-energie. Dat laat Apple zelf weten in een persbericht.

Eigen energiebronnen

Sommige Apple Stores, die bijvoorbeeld door aangedreven worden door gemeentelijke elektriciteitsnetten, kunnen niet gebruikmaken van groene energie omdat de bron van de elektriciteit niet na te gaan is eens de stroom in zo’n gemeentelijke elektriciteitsnet zit.

Daarom heeft Apple Renewable Energy Certificates (REC’s)
gekocht. Daarmee kan naar de buitenwereld gegarandeerd worden dat de bron van de energie proper is.

Apple bouwt naast vestigingen voor wind- en zonne-energie eigen energiebronnen en zorgt het bedrijf ervoor dat nieuwe kantoren en fabrieken effectief 100 procent op hernieuwbare energie draaien.

Het bedrijf benadrukt ook dat het zijn groene energiebronnen openstelt voor derden.

Milieuvriendelijke uitblinker

Apple wijst erop dat hun manier van werken op belangrijke vlakken verschilt dan die van andere techbedrijven. Zo financiert en bouwt Apple eigen energieprojecten voor twee derde van zijn totale energieconsumptie.

“Waar het niet haalbaar is om vestigingen van onze eigen generatie te bouwen, tekenen we langetermijncontracten om hernieuwbare energie op te kopen door nieuwe, lokale projecten te steunen die overeenkomen onze principes”, klinkt het in het Environmental Responsibility Report van Apple.

“Als we door lokale restricties zelf geen projecten met hernieuwbare energie op poten kunnen zetten, kopen we die van nieuwe projecten in nabijgelegen markten.”

Op termijn helemaal groen

Apple is van plan om uiteindelijk al hun winkels, kantoren, datacentra en fabrieken op 100 procent groene energie te doen draaien in 43 landen.

Wegens externe beperkingen is dat tegenwoordig nog niet mogelijk.

“We zijn toegewijd om de wereld beter achter te laten dan we haar gevonden hebben”, zegt Apple-CEO Tim Cook in een statement. “We zullen de grenzen blijven verleggen van wat mogelijk is met de materialen in onze producten op het vlak van recyclage, onze vestigingen en ons werk met leveranciers. De toekomst hangt ervan af.”

Lees meer