Cover image

© epa

Tech

Hoe Facebook toch nog geld kan verdienen aan z'n nieuwe privacymaatregelen

Mark Zuckerberg heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de privacy van Facebookgebruikers extra te beveiligen. Maar volgens een analist moeten we niet denken dat dat Facebook ook maar één cent zal kosten. Integendeel, de kans bestaat dat Facebook er geld aan verdient. 

Na het schandaal met Cambridge Analytica, beloofde Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook dat het sociale netwerk niet meer zal samenwerken met "commerciële partijen die informatie van het sociale netwerk verzamelen en verkopen aan bedrijven die geïnteresseerd zijn in de gebruikers van Facebook." Dat klinkt als een fameuze aderlating, maar volgens Brian Wieser, analist bij Pivotal Research, zal dat vooral Facebook zelf ten goede komen. 

Advertenties worden duurder

Sowieso moest Facebook overgaan tot actie: het vertrouwen in het sociale netwerk is volledig weg en er waren al oproepen om het bedrijf te boycotten. Maar Facebook staat momenteel nog sterk en heeft veel neven-apps, dus misschien volstaan dure beloftes. Facebook en Google verdelen samen zo'n 90% van de online advertenties, dus het is belangrijk voor iedereen dat de relaties met het bedrijf in topconditie blijven; 

Want, zo zegt Wieser: "Adverteerders zullen voortaan gewoon rechtstreeks met Facebook werken. Op een perverse manier zal het schandaal op die manier wellicht ertoe leiden dat Facebook zijn marktaandeel nog verder kan versterken."

Vanaf volgend jaar weer groei

Uiteraard zal Facebook door de nieuwe maatregelen een beetje minder winst maken. Voor het komende jaar wordt die daling ingeschat op zo'n 2%. Maar tegelijk zien analisten ook voldoende redenen om te voorspellen dat de omzet van Facebook met 41 procent tot 56 miljard dollar zal stijgen. De prijs van een Facebook-advertentie zou namelijk ook met een kwart omhoog gaan. De tienduizend extra personeelsleden die Zuckerberg beloofde aan te nemen, maken daarbij weinig verschil, behalve voor Facebooks imago. 

Lees meer