Cover image
Politiek

België ondertekent als enige EU-lidstaat de nieuwe Europese kieswet van Merkel niet

Als enige EU-lidstaat verzet België zich tegen een nieuwe Europese wet om een kiesdrempel tussen 2 en 5 procent te introduceren tegen de Europese verkiezingen van 2019. De N-VA weigert de wet te ondertekenen.

Normaal gaan de Europese verkiezingen door op 26 mei 2019. De datum wordt minstens een jaar voordien vastgelegd in een Europese kieswet die moet goedgekeurd worden door elke afzonderlijke lidstaat.

Initiatief van Merkel

In die wet kunnen nog andere bepalingen opgenomen worden. Zo heeft Duitsland er de optie in verwikkeld om een kiesdrempel tussen 2 en 5 procent te introduceren. Die passage is er gekomen op initiatief van Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU).

Zo was het Duitse Grondwettelijk Hof in 2014 van oordeel dat een Europese kiesdrempel de Duitse grondwet tegenspreekt.

Verder vreesde Merkel dat kleinere radicale Duitse partijen tot het Europees parlement zouden toetreden. Vandaar haar manoeuvre om het via de Europese omweg op te lossen.

Druk verwacht

N-VA verzet zich tegen de wet. Daarmee is ons lang het enige van de 28 EU-lidstaten die het wetsvoorstel afkeurt.

“De kieswet is al meermaals besproken tussen de Europese topdiplomaten, maar een doorbraak is nog niet in zicht. De diplomaat die België vertegenwoordigt, krijgt de opdracht om het been stijf te houden", klinkt het bij een bron van de kranten van De Persgroep.

Er wordt verwacht dat de druk op ons land en N-VA groot zal zijn, aangezien dat ook zo was toen Paul Magnette (PS) in 2016 het handelsverdrag tussen Europa en Canada niet wou ondertekenen.

"Wij zijn vandaag nog niet geneigd om akkoord te gaan", zegt Europees Parlementslid Sander Loones (N-VA). “Voor ons is die kiesdrempel een democratische kwestie. Als hij er komt, zouden een aantal interessante stemmen uit het debat verdwijnen. Daar zijn wij principieel geen voorstander van. Een kiesdrempel is iets wat je als land perfect zelf kan regelen. Veel landen hebben dat al gedaan, maar in Duitsland lukt het niet. Nu wil Merkel dat Europa haar probleem oplost."

Opportunisme?

De onthouding van N-VA zou binnen de federale regering voor ophef zorgen. Zo stellen sommigen dat het niet gaat om principes, maar om geld. “Dit is puur zelfbehoud", zegt een anonieme bron in de kranten van De Persgroep. “Met een kiesdrempel dreigen een paar kleine partijtjes in hun ECR-fractie (European Conservatives and Reformists, ADB) niet meer verkozen te raken. Dan dreigen ze hun werkingsmiddelen te verliezen. Die krijg je enkel als je fractie minstens 25 leden telt uit 7 landen. Dat begint te spannen."

Loones houdt vol dat financiën geen rol spelen: “Bovendien lopen er volop gesprekken om nieuwe partners aan te trekken."

Lees meer