Cover image

© EPA

Politiek

Luchtaanval op Syrië "mogelijk in 72 uur" volgens Eurocontrol: piloten mijden regio

Het is opvallend rustig in de lucht over Syrië: de Europese luchtverkeersleiders hebben hun piloten gewaarschuwd om de regio te vermijden. Volgens hen zou een luchtaanval binnen 72 uur een mogelijkheid zijn en dat kan de navigatietools in de war brengen. Intussen is de VN het niet eens geraakt over een onderzoekscommissie.

Even opnieuw de context schetsen: over het weekend vond een gifgasaanval met chloor plaats in Douma, een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus. Daarbij vielen zeker zestig doden en honderden gewonden. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk was voor de aanval, maar Westerse landen wijzen naar regeringstroepen van president Assad. 

Wat is er gebeurd in Douma?

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump moeten er een "krachtig antwoord" volgen op de aanval, hij refereerde naar de militaire mogelijkheden van het Amerikaanse leger. Maar zo maar een raket de lucht inschieten, zonder dat de VN daar opdracht toe geeft, ligt diplomatiek moeilijker. Vandaar dat de VN een vergadering belegde over wat zich nu precies in Douma heeft afgespeeld. 

Maar zelfs over het oprichten van een onderzoekscommissie, kon in de Veiligheidsraad geen compromis gesloten worden. De Russische vertegenwoordiger noemde de beschuldigingen naar Assad 'onzin' en beschermde zijn bondgenoot. Geen resultaten daar dus. Nu lijkt het er toch op dat een Westerse alliantie tot luchtaanvallen zal overgaan. 

Syrische luchtruim is leeg

Want de luchtverkeersleiding van Europa, Eurocontrol, heeft z'n piloten gewaarschuwd voor "een mogelijke luchtaanval binnen 72 uur", al is niet duidelijk waar die informatie vandaan komt. De lucht boven Syrië is ook opvallend leeg, zoals we kunnen zien op flight-tracking apps zoals flightradar. Het Syrische luchtruim is leeg, vluchten worden af- en omgeleid via andere landen. 

Of er ook effectief een luchtaanval komt, valt af te wachten. De Franse president Emmanuel Macron had aangegeven dat hij wilde meewerken aan een actie, maar verzocht eerst om definitief bewijs. Dat komt er nu duidelijk nog niet.

Lees meer