Cover image

© epa

Tech

Zuckerbergs hoorzitting over privacy bij Facebook zet technisch onkundige senatoren in hun ondergoed

De hoorzitting van Mark Zuckerberg, de 33-jarige CEO van Facebook, is grotendeels afgelopen op een sisser. Zuckerberg moest gaan uitleggen hoe Facebook de privacy van z'n gebruikers had geschonden door onrechtstreeks data door te verkopen. Dat de senatoren nauwelijks wisten wat Facebook is, werd al snel pijnlijk duidelijk. Van een echte ondervraging kon dus ook nauwelijks sprake zijn. 

Op de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat gaf Mark Zuckerberg uitleg over het hele dataschandaal van Facebook met Cambridge Analytica. Iedere senator had kreeg vijf minuten uitleg van Zuckerberg en in totaal waren ze met 44 senatoren. De gemiddelde leeftijd van de senatoren was 62 jaar en het werd dan ook snel duidelijk dat ze niet erg actief waren op Facebook.

Opvallend was dat Zuckerberg zich verontschuldigde en de verantwoordelijkheid niet uit de weg ging. "We moeten zorgen dat mensen Facebook niet kunnen gebruiken om fake news te verspreiden en anderen iets aan te doen. We moeten zorgen dat de data die ze delen veilig is", volgens Zuckerberg. Hij wil de situatie rechtzetten, maar hoe hij dit precies doet, kon hij niet kwijt.  

Lees meer