Cover image

© epa

Tech

Zuckerbergs hoorzitting over privacy bij Facebook zet technisch onkundige senatoren in hun ondergoed

De hoorzitting van Mark Zuckerberg, de 33-jarige CEO van Facebook, is grotendeels afgelopen op een sisser. Zuckerberg moest gaan uitleggen hoe Facebook de privacy van z'n gebruikers had geschonden door onrechtstreeks data door te verkopen. Dat de senatoren nauwelijks wisten wat Facebook is, werd al snel pijnlijk duidelijk. Van een echte ondervraging kon dus ook nauwelijks sprake zijn. 

'Cambridge Analytica', een term die tot voor kort nergens een belletje deed rinkelen, maar nu synoniem voor wat iedereen eigenlijk al wist: dat Facebook, via derden, data van zijn gebruikers verkoopt. Mark Zuckerberg mocht daar tekst en uitleg bij komen geven in de Amerikaanse Senaat en voelde zich in eerste instantie duidelijk niet op zijn gemak. 

Bekijk hier de volledige hoorzitting

Senatoren kennen Facebook niet

44 senatoren hadden een vraag voor Zuckerberg, wat neerkwam op zo'n vijf minuten spreektijd per senator. In de beste der omstandigheden al niet het beste scenario want probeer op vijf minuten maar eens tot op de bodem te geraken. Occasioneel werd de hoorzitting zelfs echt een farce. Met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar, waren de senatoren ietwat in het nadeel, wat de CEO al snel deed kalmeren. Dat de senatoren zelf nauwelijks op Facebook zitten, werd ook pijnlijk duidelijk. 

De hoorzitting begon met een aantal speeches waarin de Senaat probeerde duidelijk te maken dat ze grip hadden op de zaak door aan Zuckerberg uit te leggen hoe zijn bedrijf in elkaar zat en wat er nu precies aan de hand was. Een toneelstukje voor de banken, of broodnodige uitleg, niemand weet het. Maar Zuckerberg sloeg wel direct mea culpa: hij verontschuldigde zich en ontweek de verantwoordelijkheid niet. 

Verontschuldigingen van Zuckerberg

"We moeten zorgen dat mensen Facebook niet kunnen gebruiken om fake news te verspreiden en anderen iets aan te doen. We moeten zorgen dat de data die ze delen veilig is", volgens Zuckerberg. "Dat allemaal waar maken zal enige tijd duren, maar ik ben vastbesloten om dit recht te zetten." Hoe dat precies in z'n werk zal gaan, kon de CEO niet kwijt. 

Een spervuur van vragen dus, waaronder een heel aantal die aantoonden dat de senatoren technisch niet mee zijn. Orrin Hatch, de 84-jarige Republikeinse senator voor Utah, vroeg aan Zuckerberg hoe Facebook het financieel kon overleven, omdat de dienst gratis is. "Senator, wij zetten reclame", kon Zuckerberg een glimlach niet onderdrukken. Hatch liet weten dat hij dat best slim gevonden vond.

Flaters van senators

Nog een tragisch hoogtepunt: Brian Schatz, de 45-jarige Democratische junior-Senator voor Hawaï, vroeg zich af of Zuckerberg de e-mails op 's mans WhatsApp kon lezen. Uiteraard kwam er ook wel scherpe commentaar, onder andere op de quasi onleesbare gebruiksovereenkomst van Facebook. 

De meeste van de vragen beantwoordde Zuckerberg met een "mijn team is daar nog mee bezig", niet noodzakelijk een leugen. Maar één keer liet dat antwoord toch een zure smaak achter. Bij de vraag of Zuckerberg nog weet had van apps die hetzelfde systeem als Cambridge Analytica gebruikten, moest hij hetzelfde antwoord geven. Nochtans ontdekte CNBC de app CubeYou, die hetzelfde principe gebruikt. Facebook schrapte de service, die opereerde onder het mom van 'academisch onderzoek'. 

Beursaandeel Zuckerberg stijgt

Het goede nieuws? De beurzen waren wel tevreden met de Facebook-hoorzitting: het aandeel van de firma ging met 6.49 punten omhoog en Zuckerberg was met één klap twee miljard meer waard. Vanavond volgt deel twee van de hoorzitting.

Lees meer