Cover image

© iStock

Tech

Binnenkort heb je geen paswoord meer nodig om in te loggen: je eigen apparaten zullen dat voor je doen

Paswoorden moet je op tijd vervangen, ingewikkeld genoeg maken én onthouden maar zelfs dan zijn ze te gevoelig voor hackers. Om schandalen waarbij lijsten met e-mailadressen en paswoorden verkocht werden, te vermijden, schakelt het web binnenkort over naar WebAuthn en kan je gewoon met je smartphone of je vingerafdruk inloggen. 

Elke keer een ander paswoord gebruiken én onthouden is ingewikkeld. Verder kunnen ze gewoon opgeslagen worden en doorverkocht worden. Met het systeem WebAuthn, of Web Authentification stuurt de website informatie door naar het apparaat dat jij wil en je geeft er onvervalsbare informatie mee door. Zo weet het apparaat dat enkel jij wil inloggen. Dit kan met het ID van je smartphone of je vingerafdruk.

WebAuthn is nog één testronde weg van de release volgens het W3C, het World Wide Web Consortium, die de webstandaarden voor het wereldwijde web ontwerpt. Als het gelanceerd wordt, moeten bedrijven het nieuwe systeem nog willen invoeren, maar Google, Mozilla en Microsoft hebben al ja gezegd. 

Lees meer