Cover image

© EPA

Politiek

Franse president Macron: "Bewijs dat Assad chemische wapens gebruikt"

De Franse president Macron heeft tijdens een live-uitzending op TF1 gezegd dat er bewijzen zijn dat Assad achter de chemische aanval zit van vorig weekend. Deze onthullingen kunnen de situatie, die al zeer grimmig is, doen escaleren. De vraag rijst wat Rusland en de Verenigde Staten zullen doen met deze informatie.

Afgelopen zaterdag was er een aanval met gifgas in de Syrische stad Douma. Volgens verschillende bronnen zou het Syrische regime achter de aanval zitten. De Amerikaanse president Donald Trump wil het daar niet bij laten, en de dreigementen tussen hem en de Russische president Vladimir Poetin vlogen over en weer op Twitter. Frankrijk liet ondertussen weten bewijzen te hebben dat Assad inderdaad achter de aanval zat.

Frankrijk zal de situatie niet doen escaleren

Macron gaf in een interview aan de Franse tv-zender TF1 toe meer informatie te hebben: "We hebben het bewijs dat vorige week chemische wapens werden gebruikt, minstens chloorgas, en dat die werden ingezet door het regime van Bashar al-Assad." Bovendien benadrukte hij niet over één nacht ijs te gaan. "Er zullen binnenkort beslissingen worden genomen."

De gifgasaanval werd door de Franse president omschreven als een "onaanvaardbare situatie". Desalniettemin verzekerde hij dat Frankrijk er alles aan zal doen om de situatie niet te doen escaleren. Hij liet ook weten in nauw contact te staan met de Amerikaanse president Donald Trump.

Duitsland reageert terughoudender

Macron had eerder vandaag ook een onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De twee staatshoofden zijn erg bezorgd over de situatie in Syrië en over de spanningen in de internationale gemeenschap. Dat meldt de VRT.

Duitsland keurt de chemische aanval sterk af en verleent haar volledige steun aan de bondgenoten. Toch zal het land niet deelnemen aan mogelijke militaire acties tegen het regime van Assad.

"Assad is een moordenaar"

De Turkse president Erdogan roept op tot kalmte en waarschuwt voor een verdere escalatie van de situatie. Hij overlegde al telefonisch met de Amerikaanse president en wenst dat nu ook te doen met het Russische staatshoofd.

Daarnaast veroordeelt Erdogan de Syrische president Assad en zijn bondgenoten. "Degenen, die het regime van de moordenaar steunen, begaan een vergissing. Net zoals het verkeerd is om het regime te beschermen, dat met chemische en conventionele wapens de eigen bevolking aanvalt, is het net zo verkeerd om met medewerking van terreurorganisaties Syrië te verdelen." Zo schrijft Het Nieuwsblad.

May in spoedberaad

Brits premier Teresa May heeft het eveneens over sterke indicaties dat Assad verantwoordelijk is voor de chemische aanval. De Britse regering zit momenteel in een spoedberaad bijeen om te overleggen over de situatie in Syrië. Het staatshoofd sluit een militaire actie niet uit. Dat meldt HLN.

Lees meer