Cover image

© Gerd Altmann

Economie

Deprimerende natuur van sociale media doet mensen vluchten in zelfhelende apps

De interesse van het publiek in applicaties voor zelfheling, die zich onder meer op mindfulness en meditatie toespitsen, kent wereldwijd een sterke toename. Dat blijkt uit gegevens die onder meer door analist Sensor Tower werden verzameld. Opgemerkt wordt dat applicaties voor zelfheling tijdens het eerste kwartaal van dit jaar wereldwijd aan hun producenten 27 miljoen dollar inkomsten hebben opgeleverd.

Dat betekende een stijging met 170 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Met een omzet van 15 miljoen dollar zijn de Verenigde Staten wereldwijd veruit de grootste gebruiker van de applicaties.

Calm

Er kan volgens experts worden verwacht dat de trend zich ook de nabije toekomst nog verder zal doorzetten. “Elk jaar worden grotere aantallen applicaties voor zelfheling op de markt geïntroduceerd,” wordt er opgemerkt. “Alleen al dit jaar zullen ongeveer 3.500 nieuwe producten worden gelanceerd."

De applicatie Calm geniet de grootste populariteit, gevolgd door Headspace, 10% Happier, Simple Habit en Breathe. Die rangschikking heeft betrekking op de Verenigde Staten, maar de wereldwijde verkopen laten identiek dezelfde volgorde optekenen. Betoogd wordt dat Calm en Headspace alleen al 90 procent van de verkopen binnen de top tien voor hun rekening nemen.

Calm, zes jaar geleden door Michael Acton Smith gecreëerd, had in de gezamenlijke omzet van de top tien een aandeel van 50 procent. Calm werd in december door Apple bekroond als Application of the Year.

Rustpauze

Er zijn volgens experts verschillende redenen die de opmerkelijke interesse in de applicaties voor zelfheling kunnen verklaren. “In de eerste plaats is informatie over zelfheling gemakkelijker toegankelijk geworden, maar ook de deprimerende natuur van de sociale media heeft ongetwijfeld een invloed,” wordt er opgemerkt.

“Bovendien is er de onafgebroken nieuwscyclus die vierentwintig uur per dag aanhoudt. Zelfheling biedt de mogelijkheid om zichzelf een rustpauze te gunnen en afstand te nemen.”

“Eveneens moet echter met een sociale context rekening worden gehouden,” aldus de experts. “Vele millennials hebben de gewoonte om op een later tijdstip in hun leven in het huwelijk te treden. Daardoor komen er ook minder kinderen. Dat creëert meer tijd om zich op zelfverbetering te kunnen toeleggen.”

Lees meer