Cover image

© Joods Actueel

Politiek

Peeters laat joodse leider nog niet schieten:"Hij zal de hand van vrouwen moeten schudden"

Volgens vicepremier Kris Peeters is er nog geen reden om de deelname van de ultraorthodoxe joodse leider Aron Berger aan de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen, te schrappen. Berger wil om religieuze redenen en uit respect voor z'n vrouw de hand van vrouwen niet schudden. Er kwam veel kritiek, van oppositie én coalitiepartners, maar ook intern staat Peeters onder druk om Berger van de lijst te halen. 

In een interview met Joods Actueel vertelde Aron Berger dat hij, als hij verkozen wordt vanop de 9de plaats op de CD&V-lijst in Antwerpen, de hand van vrouwen niet zal schudden. Om religieuze redenen, Berger is een ultraorthodoxe, Chassidische jood, en om zijn vrouw te respecteren. "Het huwelijk is heilig", klonk het, maar dat was niet de boodschap die ze bij de oppositie gehoord hadden. Toch wil vicepremier Kris Peeters nog niet gezegd hebben dat Berger van de lijst moet.

Nochtans regende het kritiek op de uitspraken van de joodse leider: Liesbeth Homans, ook Antwerpse en met N-VA ook Vlaams coalitiepartner van CD&V, zei dat ze "ten stelligste veroordeelt wat er gebeurt met de partij Islam, maar tegelijkertijd veroordeel ik heel sterk dat er partijen zijn die personen van gelijk welke geloofsovertuiging op hun lijsten willen zetten die onze fundamentele waarden niet respecteren."

"Handdruk teken van respect"

Peeters spurtte naar een spoedoverleg met voorzitter Wouter Beke, maar van wijken is er nog geen weten. In een interview met VTM NIEUWS zei hij daarover dat "de gelijkheid van man en vrouw voor ons essentieel is, zeker voor mensen die op onze lijst staan. Dat een handdruk een teken is dat respect betoont voor de andere. Over dat en een aantal oudere uitspraken zal meneer Berger vandaag of morgen uitleg moeten geven."

Wat Peeters betreft, mag Berger dus nog meespelen, maar intern komt de vicepremier wel onder druk te staan. Uit de vrouwenafdeling van zijn eigen partij kwam ook scherpe kritiek: voorzitter van Vrouw & Maatschappij CD&V Liesbeth Maris zegt in een persbericht dat “V&M het ten zeerste zou betreuren dat er in Antwerpen zou gekozen worden voor een kandidaat die een fundamentele andere visie heeft op onze samenleving die niet strookt met onze basis V&M-waarden.”

"Jongens en meisjes op dezelfde school, dat is kindermishandeling"

De positie van Berger wordt dus steeds meer onhoudbaar: niet alleen over handen schudden heeft hij een controversiële mening, ook gemengde scholen moeten eraan geloven. “Jongens en meisjes op dezelfde school? Dat is niet alleen discriminatie, maar ook kindermishandeling. Het is onaanvaardbaar", zei hij daarover al in 2013.

Ook als het over ritueel slachten gaat, heeft Berger een mening die nog tot serieuze gesprekken zal leiden in Antwerpen. Ook daar volgt de man namelijk zijn geloof: ritueel slachten maakt daar deel van uit. En hoewel Berger wil benadrukken dat hij respect voor dieren hoog in het vaandel draagt, en slachten door een professional moet gebeuren, klinkt het alsof er nog véél besproken moet worden voor morgenmiddag. Dan wordt de lijst officieel voorgesteld, of Berger er deel van zal uitmaken, is nog maar de vraag.