Cover image

© Joods Actueel

Politiek

Peeters laat joodse leider nog niet schieten:"Hij zal de hand van vrouwen moeten schudden"

Volgens vicepremier Kris Peeters is er nog geen reden om de deelname van de ultraorthodoxe joodse leider Aron Berger aan de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen, te schrappen. Berger wil om religieuze redenen en uit respect voor z'n vrouw de hand van vrouwen niet schudden. Er kwam veel kritiek, van oppositie én coalitiepartners, maar ook intern staat Peeters onder druk om Berger van de lijst te halen. 

Ultraorthodoxe Aron Berger zei in een interview met Joods Actueel dat hij de hand van vrouwen niet zal schudden indien hij verkozen wordt vanop de 9de plaats op de CD&V-lijst in Antwerpen.

Hij beweert dat hij dat niet doet uit respect voor zijn religie en zijn vrouw, want “het huwelijk is heilig”. Liesbeth Homans (N-VA) is het hier helemaal niet mee eens en wijst een vinger in de richting van personen die onze fundamentele waarden niet respecteren.

Vicepremier Kris Peeters haalt Berger nog niet meteen van de lijst, maar hield wel een spoedoverleg met voorzitter Wouter Beke. "De gelijkheid van man en vrouw is voor ons essentieel, zeker voor mensen die op onze lijst staan. Dat een handdruk een teken is dat respect betoont voor de andere. Over dat en een aantal oudere uitspraken zal meneer Berger vandaag of morgen uitleg moeten geven", vertelde hij aan VTM Nieuws.