Cover image

© EPA

Tech

Berichtenapp Telegram geblokkeerd in Rusland: veel sites en diensten niet meer toegankelijk

De Russische overheid heeft een ban ingevoerd op de berichtenapp Telegram. Veel Russische internetgebruikers krijgen als een gevolg daarvan geen toegang meer tot andere, bekende websites. CEO Pavel Durov doet er alles aan om de ban te omzeilen. 

Telegram is een berichtenapp à la WhatsApp. Het enige verschil: Facebook ontvangt geen gegevens van Telegram.

De Russische mediaregulator Roskomnadzor heeft meer dan vier miljoen IP-adressen. Dat meldt de BBC. Zo heeft een rechter het voorstel van Roskomnadzor goedgekeurd om mensen de toegang tot Telegram te ontzeggen.

Een aantal webwinkels werden ook getroffen. Onder andere de online games Guild Wars en World of Warships zijn ook moeilijk te openen, net als Viber, een andere berichtenapp.

Daarnaast zou je volgens de Russische nieuwswebsite Mediazona geen nieuwe berichten meer kunnen posten op de populaire Russische sociale netwerksite Odnoklassniki. Zelfs online bankieren zou nu moeilijk verlopen in het land.

Alexander Zharov, de directeur van Roskomnadzor, liet weten dat hij Google en Amazon ingelicht heeft over het blokkeren van de IP-adressen om de Telegram-barricade in de praktijk te kunnen brengen. Verder verzocht hij de Amerikaanse techgiganten om Telegram uit hun Russische app stores te schrappen.

Encryption keys en terreur

Waarom blokkeert Rusland Telegram? De technici achter de app stemden niet om de encryption keys met het Kremlin te delen. Dat zijn gegevens om de inhoud van boodschappen te versleutelen.

De Russische Federale Veiligheidsdienst beweert dat de app zo ongestoord gebruikt kan worden door terroristen.

Bij Telegram zeggen ze dan weer dat de app zo in elkaar zit dat de Telegram-medewerkers zelf geen toegang hebben tot de encryption keys.

Telegram in tegenaanval

Telegram-CEO Pavel Durov zegt dat de maatregelen van Moskou “ongrondwettelijk” zijn omdat die ingaan tegen het recht op privacy van briefwisseling. Hij moedigt zijn Russische gebruikers aan om de app te blijven gebruiken.

Durov verblijft momenteel in Dubai. Hij wijst erop dat amper dan 7 procent van de Telegram-gebruikers Russen zijn, maar toch is het voor hem van “persoonlijk” belang om zijn landgenoten te helpen. Durov zei dat hij bitcoin investeert in Virtuele Privénetwerken (VPN) zodat Telegram-gebruikers de ban kunnen omzeilen. Hij is naar eigen zeggen bereid om er “miljoenen dollars” voor neer te leggen.

Sommige Russische Telegram-gebruikers geven nu aan dat ze de app nog steeds kunnen gebruiken, zelfs zonder een VPN. De Russische technologiewebsite Akket meldt dat Telegram nu een feature gelanceerd heeft om het IP-adresprobleem te omzeilen door de servers van onder andere Apple, Google en Microsoft te gebruiken.

Lees meer