Cover image

© GettyImages

Lifestyle

Starbucks stuurt al z'n personeel op opleiding over racisme

Starbucks zal op 29 mei al z'n filialen in de Verenigde Staten voor één dag sluiten. De Amerikaanse koffieketen nam deze beslissing na een racistisch incident in de vestiging in Philadelphia. Op die dag zal al het personeel een opleiding krijgen over racisme.

Starbucks kwam recent onder vuur te liggen nadat beelden opdoken uit de zaak in Philadelphia. Waar twee zwarte mannen werden opgepakt door de politie omdat ze niets besteld hadden. Deze politie-interventie werd door velen gezien als een uiting van racisme, waardoor de keten nu maatregelen neemt.  

Racisme bij Starbucks

In het Starbucks-filiaal van Philadelphia werden vorige week twee zwarte mannen opgepakt door de politie. Een barista belde het noodnummer 911 omdat de twee mannen in de zaak zaten en niets bestelden. De politie kwam ook daadwerkelijk naar de zaak en sloeg de twee mannen in de boeien. 

De mannen hadden inderdaad niets besteld, maar daar hadden ze een degelijke reden voor. Ze waren namelijk aan het wachten op een derde vriend, die hen later zou vervoegen in de koffiezaak. Maar wanneer die aankwam waren zijn vrienden al meegenomen door de politie. 

Protesten

Deze gebeurtenis werd gedocumenteerd op Twitter, waardoor Starbucks al snel zwaar onder vuur kwam te liggen. De koffieketen wordt namelijk beschuldigd van racisme. Veel mensen stellen zich de vraag of de barista ook 911 zou hebben gecontacteerd wanneer de mannen in kwestie blank waren. 

Het incident veroorzaakte vele protesten bij de het filiaal in Philadelphia, maar ook op sociale media kreeg Starbucks het zwaar te verduren.  

"Wij verontschuldigen ons bij de twee personen en onze klanten"

Starbucks reageerde dan ook snel op de feiten in een bericht op Twitter. "We verontschuldigen ons bij de twee personen en onze klanten en zijn teleurgesteld dat het tot een arrestatie heeft geleid", staat in het statement te lezen. "Wij nemen deze zaken serieus en hebben duidelijk werk aan de winkel wanneer het gaat over hoe we met dergelijke incidenten omgaan in onze filialen."

Verder benadrukte de keten ook dat ze stappen zouden ondernemen om te vermijden dat dergelijke voorvallen nog zouden plaatsvinden. "We evalueren ons beleid en zullen in gesprek gaan met de gemeenschap en het politiedepartement om te verzekeren dat dit soort situaties nooit meer zullen voorvallen in eender welke van onze winkels."

Opleiding over racisme

Ondertussen heeft Starbucks laten weten hoe ze dit praktisch zullen aanpakken. Op 29 mei zullen ze al hun filialen over de Verenigde Staten sluiten en al hun personeel een opleiding geven over racisme en de vooroordelen die daarmee gepaard gaan. "We moeten bekijken wie we zijn als bedrijf. We zijn beschaamd en erkennen dat racisme een probleem is dat we moeten aanpakken", klinkt het in een nieuw statement. 

Deze beslissing houdt in dat de meer dan 8.000 zaken van Starbucks op 29 mei hun deuren zullen sluiten. Waardoor de bijna 175.000 werknemers, waaronder ook de leden van het algemene bestuur, allemaal op opleiding kunnen gaan.  

In dialoog met slachtoffers

Kevin Johnson, de CEO van Starbucks, laat in een videoboodschap weten dat hij samen heeft gezeten met de slachtoffers om hun kant van het verhaal te horen, maar ook in dialoog is gegaan met verschillende andere partijen. Samen hebben ze beslist dat een opleiding de beste optie was voor het bedrijf. 

"Het is de eerste stap, maar het is een belangrijke. Het is een belangrijke stap die onze missie en kernwaarden reflecteert", legt de CEO uit. "We willen een ander soort bedrijf zijn dat z'n omvang voor iets goeds wil gebruiken, een bedrijf dat gelooft dat winstbejag niet in conflict staat met sociaal welzijn. En we doen dit met een onderwerp dat alle Amerikanen aangaat en dit is onze eerste stap."

Lees meer