Cover image

© EPA

Politiek

Voormalig presidentsvrouw- en moeder Barbara Bush overleden

Barbara Bush is overleden. Ze was de oudste voormalige 'first lady' in de Amerikaanse geschiedenis. In 1945 trouwde ze met George H.W. Bush. Het echtpaar kreeg zes kinderen: George (ook een ex-president), Robin, John (bekend als Jeb tijdens de presidentsverkiezingen van 2016), Neil, Marvin en Dorothy.

Barbara Bush was al langer ziek. Haar man, George H.W. Bush, was president van de VS van 1989 tot 1993. Hij verloor de verkiezingsrace in 1992 van de Democraat Bill Clinton. Voor een Republikeinse had ze een vrij liberale kijk. Ze was voor de legalisering van abortus en streed voor vrouwenrechten. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Times.

Presidentsmoeder

Barbara Bush was ook een presidentsmoeder. Haar oudste zoon George W. Bush Clinton woonde van  2001 tot 2009 in het Witte Huis. Enkel Abigail Adams deed haar dat voor in de 18de en 19de eeuw.

Ook haar tweede zoon John, beter bekend als Jeb Bush, lanceerde in 2016 een campagne om naar het presidentschap te grijpen. Barbara Bush noemde hem “fatsoenlijk, eerlijk en alles is wat we nodig hebben in een president”.

Reactie van Trump

Huidig president Donald Trump heeft zijn medeleven betuigd met de familie en vrienden van Barbara Bush in een mededeling met zijn vrouw Melania: “Als een vrouw, moeder, grootmoeder, militaire echtgenote, en voormalige first lady, was mevrouw Bush een pleitbezorger van de Amerikaanse familie."

"Onder haar grootste verwezenlijkingen is het erkennen van het belang van geletterdheid als een fundamentele familiale waarde, die bevorderd en beschermd moet worden. Ze zal nog lang worden herinnerd voor haar sterke toewijding aan het land en het gezin, die ze beide onuitputtelijk diende.”

Al langer ziek

Barbara Bush werd al jaren behandeld voor de ziekte van Graves, een auto-immuunziekte die de schildklier aantast. Ze had ook hartproblemen en leed aan de chronische longziekte COPD.

De Bush-familie maakte enkele dagen geleden bekend dat Barbara niet langer medisch behandeld zou worden. 

Lees meer