Cover image

© Getty Images

Politiek

Amerikaanse Democraten (DNC) leggen klacht neer tegen Trump-campagne, Rusland en Wikileaks voor vervalsing verkiezingen 2016

De Democratische Partij van de Verenigde Staten (DNC) heeft vrijdag een klacht neergelegd tegen de presidentiële campagne van Donald Trump, de Russische regering en klokkenluiderssite Wikileaks. Volgens de Democraten spanden deze groepen samen om Donald Trump in 2016 de verkiezingsoverwinning te bezorgen. De klacht werd neergelegd bij een rechtbank in Manhattan. 

In de aanklacht staat te lezen dat ‘de campagne van Donald Trump in Rusland een gewillige en actieve partner vond in haar poging om een schaamteloze aanval op de Amerikaanse democratie te plegen.’

Onder de aangeklaagden bevinden zich de namen van een van de zonen van de president, Donald Trump Jr. (links op de foto), van zijn schoonzoon Jared Kushner (rechts), zijn voormalig campagneleider Paul Manafort en van Roger Stone, een van Trumps intimi.  

Naast de Russische Federatie worden ook het Russische leger, het Russische hackerscollectief Guccifer 2.0., Wikileaks, zijn leider Julian Assange en nog eens 10 niet nader genoemde individuen aangeklaagd.

In de aanklacht staat verder te lezen dat er sprake was van samenzwering, computerfraude, misbruik van handelsgeheimen en overtredingen op het eigendomsrecht.

Watergate

Veel moet van de rechtszaak niet worden verwacht buiten dat de DNC op deze manier de druk op Trump verder wil opvoeren. Een gelijkaardig voorval deed zich voor ten tijde van Watergate, toen de Democraten klacht hadden neergelegd tegen de Republikeinse Partij van Richard Nixon. Beide partijen kwamen toen tot een minnelijke schikking op de dag dat Nixon ontslag nam.

Lees meer