Cover image

© iStock

Tech

Gmail-gebruikers stuurden spam uit via hun eigen account zonder het te weten

Gmail staat erom bekend veilig te zijn en spam en ongewenste content efficiënt tegen te houden. Afgelopen weekend ontvingen sommige Gmail-gebruikers echter spamberichten van zichzelf zonder die zelf gestuurd te hebben. Google meldt dat het probleem ondertussen verholpen is.

Sommige Gmail-gebruikers hebben onlangs reclame ontvangen die verzonden leek te zijn via hun eigen e-mailadres. Dat meldt de Amerikaanse nieuws- en entertainmentsite Mashable.

Op het Help Forum wezen gebruikers erop dat ze de e-mails niet zelf verstuurd hadden. Er zaten ook Gmail-gebruikers tussen die hun accounts met dubbele authenticatie beveiligd hadden en die hun wachtwoorden geregeld updaten.

“Mijn account heeft het afgelopen uur drie spam e-mails verstuurd naar zo’n tien adressen die ik niet ken”, klinkt het in één van de posts op het Help Forum. “Ik veranderde mijn wachtwoord onmiddellijk, maar dan gebeurde hetzelfde nog twee keer. Het onderwerp van de e-mails is reclame voor gewichtsverlies en groeisupplementen voor mannen. Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mijn account niet beschadigd wordt?”

Google en Telus blussen brand

In de onderwerp- en tekstsectie leek het alsof het bericht kwam van het Canadese telecommunicatiebedrijf Telus. De quote "via telus.com" kwam bij meerdere gebruikers terug. Bij Gmail dachten ze aanvankelijk echter dat de mails van de gebruikers zelf kwamen.

Google-woordvoerders spreken van “een spamcampagne die een klein deel van de Gmail-gebruikers treft”: “We hebben alle overtredende e-mails geklasseerd als spam en er is geen reden dat er accounts beschadigd zouden zijn na dit incident. Als je een verdachte e-mail krijgt, raden we aan om die als spam aan te duiden.”

Bij Telus zeggen ze dat de berichten niet van hun servers komen. Ook raden ze hun klanten aan om “niet te reageren op verdachte e-mails”.

Google zet in op communicatiediensten

Google kondigde pas nog aan een eigen variant te lanceren op Facebook Messenger, WhatsApp en iMessage.

Bovendien kwam Google pas nog met het nieuws dat er binnenkort een nieuwe ‘Confidential Mode’ komt voor Gmail. Dat meldde de techwebsite The Verge. Daarmee wordt het mogelijk om je verzonden e-mails te beveiligen met een paswoord of SMS-bevestiging. Ook kan je ontvangers beletten om je berichten door te sturen, te kopiëren of af te printen.

Lees meer