Cover image

© EPA

Politiek

Maximumstraf van 20 jaar voor Abdeslam en Ayari wegens schietpartij in Vorst

Salah Abdeslam en Sofien Ayari krijgen de maximale gevangenisstraf van 20 jaar voor de terroristische moordpoging op 15 maart 2016 in Vorst. Minstens één van hen zou op de politie geschoten hebben naast hun kompaan Mohamed Belkaïd. Het valt nog af te wachten of ze de straf effectief zullen uitzitten.

Salah Abdeslam en Sofien Ayari zijn door de correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar en een boete van 12.000 euro. Als ze die straf ooit uitzitten, zal dat pas jaren later zijn. Zo moet het duo na het Franse proces voor betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs van november 2015 wellicht eerst in Frankijk naar de cel. Pas daarna komen ze mogelijk naar ons land.

Terrorisme

In totaal werden er in Vorst 34 kogels afgevuurd, volgens de rechtbank een teken dat de daders de agenten wilden ombrengen. Dat er bij de politie geen doden vielen, lag volgens de rechtbank niet aan de verdachten zelf. Dat melden de VRT en de kranten van De Persgroep.

Bovendien oordeelt de rechter dat er zeker sprake is van terrorisme. Zo waren Belkaïd, Abdeslam en Ayari aan het onderduiken na hun betrokkenheid bij de terreuraanslagen in Parijs. Ook waren ze leden van de terreurgroep Islamitische Staat.

Vonnis bij verstek

Abdeslam en Ayari waren zelf niet aanwezig in de rechtszaal. De verdediging van beide verdachten ging niet akkoord met de verdenking van ‘terroristische moordpoging’, maar de rechter gaf hen dus geen gehoor.

Lees meer