Cover image

© iStock

Tech

Nieuwe supercomputer van KU Leuven is krachtiger dan 20.000 smartphones

De KU Leuven pakt uit met een supercomputer uitgerust met Artificiële intelligentie (AI). Het toestel wordt gebouwd in samenwerking met computerbouwer Hewlet Packard en zal zo krachtig zijn als 20.000 smartphones.

De nieuwe supercomputer heet ‘Genius’ en behoort tot de high-performance computers (HPC). Die zal AI-workloads draaien. Dat wil zeggen dat het autonoom inzichten zal verwerven uit gigantische datasets. Dat meldt de universiteit zelf in een persbericht.

Bedrijven én universiteit

HPC’s worden steeds ingezet voor de analyse van grote datasets tot bruikbare inzichten. ‘Genius’ zal geïnstalleerd worden in het Vlaams Supercomputing Centrum (VSC). Daar mogen zowel universitair personeel als VSC-gebruikers gebruikmaken van het toestel. De universiteit zal van de supercomputer gebruikmaken in onderzoekstakken als moleculaire modellering, techniek, fysica, chemie, klimaatwetenschappen, astronomie en psychologie.

Meer dan 20.000 smartphones

De ‘Genius’ is uitgerust met nieuwe technologieën voor HPC-workloads. Het beschikt over een rekenkracht van 600 teraflops en 28 terabytes aan geheugen. Daarmee heeft ‘Genius’ meer kracht en geheugen dan ruim 20.000 smartphones samen.

“Voorsprong op andere universiteiten”

“Als innovatieve universiteit bij uitstek biedt de KUL onderzoekers een waaier aan mogelijkheden en voordelen van een top-notch HPC-systeem aan. Zo kunnen ze nieuwe inzichten ontdekken, wat ons een voorsprong geeft op andere universiteiten”, zegt Jan Ooghe, verantwoordelijke bij de KUL voor Onderzoeksfaciliteiten.

“We zien AI als een nieuwe krachtige methode in wetenschappelijk onderzoek, waarbij HPC een belangrijke rol speelt. Dit nieuwe systeem zal met haar krachtige GPU-sectie onze onderzoekers ongetwijfeld helpen.”

Lees meer