Cover image

© EPA

Politiek

Macron probeert invloed te hebben op Trump met charmeoffensief in Washington

Frans president Emmanuel Macron is op driedaags bezoek bij Amerikaans president Donald Trump in het Witte Huis. Macron overtrof de handdruk van Trump met twee hartelijke wangkussen. Ze zouden gesproken hebben over Syrië, Iran en het handelsconflict tussen de VS en Europa.

Macron zijn staatsbezoek begon met enkele formaliteiten. Trump, Macron en de first lady’s plantten voor de camera’s van de pers een eik voor het Witte Huis.

Daarna was er een diner in het historische landhuis van George Washington op Mount Vernon. Dat meldt de New York Times.

Antwoord op handdruk

Ondanks hun verschillende stijl lijken Trump en Macron het goed met elkaar te kunnen vinden.

Opvallend: Macron gaf Trump twee Franse kussen op zijn beide wangen. Die laatste leek even uit zijn lood geslagen, maar herpakte zich met de fikse handdruk waarmee hij eerder al buitenlandse politici imponeerde.

Zo kwam het ook vorig jaar in Parijs tot een verschrikkelijk lang handgeschut tussen Trump en Macron. Dit keer liet Trump na enkele seconden los met een hartelijke glimlach.

Bromance

Macron gaf net voor zijn staatsbezoek een interview met de Republikeinsgezinde televisiezender Fox. Hij zei dat hij het zo goed kan vinden met Trump omdat beiden op een niet-conventionele manier aan politiek doen.

Beide presidenten komen uit de zakenwereld en trokken tijdens hun verkiezingscampagnes de anti-establishment-kaart.

Voormalig Amerikaanse diplomaat Brett Bruen geeft zijn visie in Business Insider: “Hij (Macron, red.) begrijpt het soort taal die Trump graag hoort. Trump wil horen over winst en verlies, en over 'return on investment'."

Invloed?

Zal het charmeoffensief van Macron invloed hebben op Trump? Macron beweerde eerder dat hij er Trump van overtuigde om enkel een symbolische raketaanval op Syrië uit te voeren als tegenreactie op het vermoedelijk gebruik van gifgas op de bevolking door het Assad-regime. Washington nuanceert dat.

Eerder slaagde Macron er ook niet in om Trump te overhalen Jeruzalem niet te erkennen als hoofdstad van Israël of niet uit het klimaatverdrag te stappen.

Lees meer