Cover image

© EPA

Tech

WhatsApp verandert minimumleeftijd en privacybeleid

Je zal vanaf 25 mei minstens zestien jaar moeten zijn om de berichtenapp WhatsApp te gebruiken in de EU. Voorlopig staat de minimumleeftijd nog op dertien jaar.

Alle WhatsApp-gebruikers uit de Europese Unie zullen binnenkort de vraag krijgen om te bevestigen dat ze ouder dan vijftien jaar zijn. Dat meldt persbureau Reuters. Er komen ook nieuwe privacyvoorwaarden voor de berichtenapp.

De maatregelen komen er opdat het bedrijf, dat onder Facebook en Mark Zuckerberg valt, aan de nieuwe Europese privacywetgeving voldoet. Eén van de veranderingen is dat gebruikers de toegang zullen krijgen tot al hun data op WhatsApp. Het gaat dan bijvoorbeeld om al contacten of geblokkeerde nummers.

Nieuwe privacywetgeving

Volgende maand treedt de nieuwe Europese privacywetgeving in werking en bedrijven worden dan verplicht om de persoonlijke data van hun gebruikers te verwijderen als die dat vragen.

Zo’n 1,5 miljard mensen gebruiken WhatsApp. Buiten Europa blijft de minimumleeftijd op dertien jaar staan.

Anders dan Facebook en Instagram

Hoewel WhatsApp in de handen van dezelfde mensen is, heeft het een ander databeleid dan Facebook. Zo zal Facebook op de nieuwe privacywetgeving inspelen door gebruikers tussen 13 en 15 jaar toestemming te laten vragen aan hun ouders om persoonlijke informatie te delen op de sociale netwerksite. Zonder die toestemming krijgen ze een generische tijdlijn die niet aangepast is aan hun data en voorkeuren.

Instagram, ook in de handen van Facebook, heeft dan weer ‘Data Download’ ingevoerd. Daarmee kan je je volledige profiel downloaden met foto’s, video’s, gearchiveerde Stories van na december 2017, info, comments, berichten, likes en zelfs instellingen.

Lees meer