Cover image
Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in

© EPA

Politiek

Kim Jong-un zal kernprogramma stilaan stopzetten na ontmoeting met Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in

Kim Jong-un heeft aangegeven dat hij z'n kernprogramma zal stopzetten. Hij maakte deze beslissing na zijn historische ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De Noors-Koreaanse leider beloofde om minstens één testsite stop te zetten. 

Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is het niet meer nodig om kerntesten te doen. Hij besliste dit nadat hij in dialoog ging met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Hij zal dit doen op voorwaarde dat ze regelmatig kunnen samenzitten met de Verenigde staten.  

Meeting met Moon Jae-in

Kim Jong-un ging in dialoog met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in daar vertelde hij dat hij bereid is om de kernproeven stop te zetten. "Als we regelmatig kunnen samenzitten met de Verenigde Staten en het vertrouwen opbouwen en we beloftes kunnen krijgen over het einde van de oorlog en een non-agressie-verbond, waarom zouden we dan in strijd moeten leven door onze nucleaire wapens te houden?"

Om deze stelling te onderschrijven, ondertekenden de leiders van Noord- en Zuid-Korea een verklaring voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. Daarin werd niet alleen beslist dat Noord-Korea de kernwapenproeven zou stopzetten, maar ook dat er buitenlandse waarnemers uitgenodigd zullen worden om de ontmanteling van de kernproeffaciliteiten te bekijken.  

Vrede of handig toeval?

Nu wil het toeval dat een van de testsites vorige week beschadigd is geraakt. Hierdoor is het natuurlijk wel heel makkelijk om één testsite te sluiten. Kim Jong-un ontkende dit. Maar aangezien we Kim Jong-un kennen als een meester in het manipuleren, moeten we dit met een korreltje zout nemen. 

Ook Donald Trump is niet overtuigd. Hij zal binnen 3-4 weken een bezoek brengen aan Kim Jong-un en stelt zijn oordeel uit tot dan. "Als het niet lukt, vertrek ik", besloot hij.  

Lees meer