Cover image
Kim Jong-un en de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in

© EPA

Politiek

Kim Jong-un zal kernprogramma stilaan stopzetten na ontmoeting met Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in

Kim Jong-un heeft aangegeven dat hij z'n kernprogramma zal stopzetten. Hij maakte deze beslissing na zijn historische ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De Noors-Koreaanse leider beloofde om minstens één testsite stop te zetten. 

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in dialoog gegaan met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en besliste daarna om geen kerntesten meer te doen. Deze beslissing gaat gepaard met de voorwaarde om regelmatig samen te zitten met de Verenigde Staten. "Als we regelmatig kunnen samenzitten met de Verenigde Staten en het vertrouwen opbouwen en we beloftes kunnen krijgen over het einde van de oorlog en een non-agressie-verbond, waarom zouden we dan in strijd moeten leven door onze nucleaire wapens te houden?"

Deze beslissing werd bekrachtigd doordat de leiders van Noord- en Zuid-Korea de verklaring voor een kernwapenvrij Koreaans schiereiland ondertekenden. Allemaal goed en wel, maar het is wel toeval dat een van de testsites vorige week beschadigd is geraakt waardoor het gemakkelijk is om één testsite te sluiten. Hoewel Kim Jong-un dit ontkende, blijft het bizar. 

Lees meer