Cover image

© Greenpeace

Lifestyle

Greenpeace wil charcuterie met kinderfiguren van de markt: De Smurfen stemmen in, Studio 100 niet

Greenpeace wil dat populaire kinderfiguren zoals Kabouter Plop en De Smurfen niet meer gebruikt worden om op broodbeleg te staan. Uit laboanalyses van de milieuorganisatie blijkt dat de vleeswaren met Samson, Plop, Maya de Bij en De Smurfen ongezond zijn. Studio 100 houdt het been stijf, de producten van De Smurfen verdwijnen van de markt.

Twee kinderdiëtisten analyseerden de Hespenworst met Samson, kipfilet met K3, gevogelteworst met Maya de Bij, gevogelteworst met Plop, superieure ham met De Smurfen en knakworstjes met De Smurfen. Dat laat Greenpeace weten in een persbericht.

Wat blijkt uit die analyses? “Er blijkt nauwelijks een verschil tussen bewerkt vlees dat zich met populaire figuurtjes naar onze kinderen richt, en andere charcuterie in de supermarkt. Ook hierin vinden we een hoog zoutgehalte, verzadigde vetzuren, nitrieten en fosfaten terug. Bovendien komt de informatie op het etiket niet altijd overeen met wat er werkelijk in deze producten zit.”

Verder wordt erop gewezen dat mensen die te veel van zulke vleeswaren consumeren, risico lopen op allerlei gezondheidsaandoeningen zoals darmkanker, beroerte, diabetes, het risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en overgewicht.

Smurfen schrapen, Studio 100 niet

IMPS, het bedrijf dat voedingswaren van De Smurfen verkoopt, heeft aan Greenpeace laten weten dat de smurfencharcuterie van de markt gehaald wordt, zowel de ham als de knakworstjes.

Bij Studio 100 zien ze het anders. “Wij proberen een breed aanbod op de markt te brengen, zodat er voor iedereen keuze is”, zegt Studio 100-woordvoerster Ann Janssens aan Express. “Daarbij horen bijvoorbeeld ook groenten en fruit met onze figuur Maya. "

"Wat we niet doen is de mensen, met het vingertje omhoog, wijzen op wat ze moeten doen en laten. We zijn vragende partij om lekkere plantaardige alternatieven aan te bieden en hebben gesprekken lopen met verschillende leveranciers.”

“Wij werken enkel met gereputeerde fabrikanten”, vertelt Janssens nog. “Daarnaast gaan we verder dan de regelgeving en vragen aan Terbeke en al onze licentienemers om conform de European Pledge te produceren.”

Volgens de communicatiedienst van voedselproducent Terbeke, die de Studio 100-charcuterie vervaardigt, “klopt de claim van Greenpeace niet helemaal”.

“Het gedeelte over welke ingrediënten er in de producten zitten, klopt wel”, zeggen ze aan Express. “Maar Greenpeace houdt geen rekening met de wettelijke tolerantienorm. Elke afwijking die zij constateren, valt onder die norm."

"Bovendien kunnen die analyses van zout op verschillende manieren gebeuren. Aangezien het rapport niet aantoont op welke wijze er exact gewerkt werd, is het voor ons moeilijk om te zeggen of die claim juist is of niet."

Lees meer