Cover image

© EPA-EFE/Sasche Steinbach

Economie

IKEA laat klanten toe om potentiële aankopen te bekijken in VR

Meubelketen Ikea is onlangs in de Zweedse stad Vasteras, een honderdtal kilometer ten westen van Stockholm, een experiment met virtuele realiteit opgestart. Door de technologie zouden klanten een beeld moeten krijgen hoe de meubels van de keten in werkelijkheid in hun interieur zouden kunnen passen.

Het experiment blijft kleinschalig, maar toont volgens de Britse zakenkrant Financial Times duidelijk aan in welke richting Ikea onder zijn nieuwe chief executive Jesper Brodin verder wil. Net zoals vele andere ketens moet ook de Zweedse groep immers een antwoord vinden op nieuwe uitdagingen waarmee de sector wordt geconfronteerd.

Uitdagingen

Met de komst van Jesper Brodin, die in september vorig jaar tot chief executive van Ikea werd aangesteld, moet de Zweedse keten een nieuw zakelijk model uitbouwen. Het traditionele model dat decennia geleden door oprichter Ingvar Kamprad, die vorig jaar op 91-jarige leeftijd overleed, moet immers worden bijgestuurd.

Tijdens de eerste helft van dit decennium boekte de Zweedse groep nog een jaarlijkse omzetstijging van gemiddeld 7 procent. Vorig jaar was die groei echter tot 2 procent teruggevallen. Een aantal ontwikkelingen hebben er immers voor gezorgd dat het aanbod van de keten aan populariteit heeft moeten inboeten.

In eerste instantie wijst Jesper Brodin daarbij op het toenemende succes van de online verkoop, waardoor vele retailers onder druk zijn geraakt en sommigen zelfs drastische maatregelen dienden te nemen. Daarnaast moet worden vastgesteld dat jonge gezinnen minder snel aangetrokken worden door grote supermarkten en verkoopcentra buiten de stad.

Brodin maakt duidelijk niet te willen wachten tot die evoluties Ikea in problemen zouden kunnen brengen en benadrukt een snelle ommekeer te willen realiseren. Die verandering moet volgens hem al over drie jaar in belangrijke mate duidelijk zijn geworden.

“Tegen die tijd zal Ikea zijn voorraden tegen een betaalbare prijs bij de consument thuis, ongeacht zijn locatie, kunnen afleveren,” belooft Brodin tegenover de Financial Times. Hij benadrukt daarbij dat deze nieuwe ontwikkelingen geen impact mogen hebben op de uiteindelijke prijs die de consument moet betalen.

Bedoeling is dat het aandeel van de online verkoop in de totaalomzet van de onderneming gevoelig kan worden opgedreven. Gewezen wordt naar Groot-Brittannië, waar ecommerce op dit ogenblik 5 procent van de inkomsten vertegenwoordigen. Dat moet over een periode van drie jaar tot meer dan 10 procent kunnen worden opgevoerd.

Tijdsgeest

De toekomstplannen van Brodin voor Ikea omvatten ook de leasing van meubels in plaats van verkoop, terwijl tevens de catalogus aan het digitaal tijdperk moet worden aangepast. Inmiddels heeft Ikea het bedrijf TaskRabbit, een platform waar klussers voor allerhande taken kunnen worden gezocht, overgenomen.

Tevens richt de groep zich verder op de opening van nieuwe winkels in de stadscentra. Er wordt eveneens gekeken naar specifieke doelgroepen. In Warschau werd een nieuw filiaal opgezet dat zich uitsluitend op zakelijke klanten toespitst.

Daarnaast wordt ook gewerkt met concepten die zich op kleinere deelsectoren, zoals keukens, toespitsten. De Zweedse groep wil trouwens ook een sterke aanwezigheid in India uitbouwen.

Brodin getuigt dat in het verleden op langere termijn kon worden gewerkt. “Ikea kon vaak terugvallen op een planning die over verscheidene decennia was gespreid,” benadrukt uit. “Dat is echter verleden tijd. Er moet nu worden gewerkt met limieten van enkele jaren.”

Waarnemers stellen zich voorzichtig positief op tegenover de aangekondigde veranderingen. Sara Kristofferson, professor design-geschiedenis, wijst erop dat Ikea er in het verleden steeds goed in geslaagd is om de tijdsgeest in te schatten en de behoeften en wensen van de consument uitstekend te kunnen aanvoelen en daaruit een succesvol zakelijk model op te bouwen.

Lees meer