Cover image

© epa

Politiek

Maat is vol voor Nederlandse gemeenten rond Doel: ze willen de kerncentrales nu dicht

De Nederlandse gemeenten die rond Doel liggen zijn woest. Ze willen de vier kerncentrales vlak over de grens niet langer tolereren. Reden is het zoveelste incident, deze keer in Doel 1. De gemeenteraden van Bergen op Zoom en Roosendaal dringen aan op een onmiddellijke sluiting

Het nieuwste incident in Doel 1 zindert na, ook over de grens. Vrijdag werd de reactor van Doel 1 stilgelegd. Het ging om een lek in de noodleiding van het eerste koelsysteem. Dat systeem moet de reactor afkoelen, het water is radioactief. Dat systeem lekte dus, al ging de radioactiviteit nooit uit het gebouw. "Er was dus nooit een gevaar voor de bevolking", zo zegt de nucleaire waakhond het FANC.

Maar in Nederland volstaat die uitleg niet langer. De centrales in Doel liggen echt vlak op de grens, naast de gemeenten van onder meer Roosendaal, Bergen op Zoom en Hulst. Daar is nu politieke beroering ontstaan. De kerncentrales in Doel zijn oud, de eerste ging al in 1975 in gebruik, dat is Doel 1. Die moet openblijven tot 2025, maar de Nederlanders vertrouwen de zaak voor geen cent. 

"Die centrales moet nu dicht", zo stellen de gemeenteraden van Roosendaal en Bergen op Zoom. Ze roepen hun burgemeesters op om "alles in het werk stellen om de haperende kerncentrale in het Belgische Doel zo snel mogelijk dicht te krijgen", zo is te lezen in BN De Stem, een Nederlandse krant. "Het is tekenend dat medewerkers van de kerncentrale, vanwege 'extreem hoge stralingswaarden' niet langer dan een uur aan de storing mochten werken."

In Hulst is de oppositie ondertussen boos dat de inwoners nog niet officieel zijn ingelicht over een lekkage in het nucleaire deel van kerncentrale Doel 1. "De indruk is gewekt dat onze gemeente niet goed op de hoogte is." 

Vraag is hoeveel de druk uit Nederland zal wegen. Ondertussen wachten in Doel 1 zware herstellingswerken. Het gaat om schade in het nucleaire gedeelte, waar de radioactiviteit erg hoog is, en de straling dus levensgevaarlijk. Bovendien is het lek van de noodleiding moeilijk bereikbaar, aan de binnenkant van de reactor. 

Lees meer