Cover image

© epa

Economie

Grootste private bank van Venezuela nu door overheid "overgenomen"

De Venezolaanse regering heeft Banesco, de grootste private bank van het land, overgenomen. Ze liet ook elf bestuurders arresteren. Die worden beschuldigd van "het helpen bij en verbergen van aanvallen tegen de Venezolaanse valuta met als doel het afbreken van de valuta en die verdacht worden van het plegen van aanvallen op de snel in waarde gedaalde valuta". Bewijs daarvan is echter niet gegeven.

De bank Banesco wordt overgenomen om een faillissement te voorkomen, verklaarde de regering op de staatstelevisie. De president van de bank, die in Spanje woont, verklaart op Twitter dat hij achter zijn medewerkers staat en naar Venezuela zal afreizen om hen te steunen

De openbaar aanklagers hebben vastgesteld dat de bestuurders van de Banesco-bank "veronderstelde verantwoordelijkheid hebben voor een serie onregelmatigheden, voor het helpen bij en verbergen van aanvallen tegen de Venezolaanse valuta met als doel het afbreken van de valuta", zei hoofdaanklager Tarek Saab. Hij was eerder bestuurder van de regeringspartij.

Niet eerste keer

In zijn televisietoespraak gaf Saab geen bewijs voor de fouten die zouden zijn gemaakt, schrijft persbureau Reuters. De regering zei dat de tijdelijke overname ervoor moet zorgen dat de bank blijft opereren.

Het is niet de eerste keer dat de staat hardhandig ingrijpt. Vorige maand werden al twee Venezolaanse bestuurders opgepakt die in het land werken voor de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron.

Lees meer