Cover image

© istock

Economie

Britse start-up bestrijdt ticketfraude en verkoop aan woekerprijzen met blockchaintechnologie

De Britse start-up Aventus wil ticketfraude en de doorverkoop aan woekerprijzen verleden tijd maken met een systeem dat ze “de bitcoin van het ticketsysteem” noemen. Hun technologie wordt voor het eerst in de praktijk gebracht met de verkoop van tickets voor de Wereldbeker voetbal in Rusland.

Annika Monari en Alan Vey studeerden in 2016 af aan het befaamde Imperial College London. Meteen daarna stampten ze een start-up uit de grond die de focus wil leggen op de markt van tickets voor grote evenementen. Daarvoor ontwikkelden ze hun eigen software op basis van de blockchaintechnologie ethereum. Hun software heet Aventus Protocol.

Daarmee kunnen evenementorganisatoren elk ticket een unieke identiteit geven die aan de eigenaar verbonden wordt. Dat meldt de Britse krant The Guardian.

Voor ieder ticket kan ook achterhaald worden of het om een versleutelde (encrypted) versie van een vorig ticket gaat. Dat zorgt ervoor dat tickets in de toekomst niet meer vervalst kunnen worden. Als de tickets dan toch doorverkocht worden, kunnen organisatoren onveranderbare prijskaartjes op de tickets aanbrengen en kan er achterhaald worden wie de eigenaar van het ticket is. Dat moet er voor zorgen dat ook woekerprijzen stilaan verdwijnen.

WK Rusland als testground

De Aventus Protocol-software zal voor het eerst op grote schaal in de praktijk gebruikt worden voor het verkopen van 10.000 tickets voor de Wereldbeker voetbal in Rusland. Er wordt samengewerkt met het bedrijf Blocside.

Verder willen Monari en Vey in 2019 projecten opzetten met voetbalclubs dichterbij huis. “We kunnen hopelijk de mensen zijn die de problemen van de ticketindustrie van de kaart vegen”, zeggen ze in The Guardian. “Dat zou ongelooflijk voelen en zo’n prestatie voor ons zijn. We hebben geen afbetaalleningen, geen echtgenoten, we hebben eerder al samengewerkt en we hebben geen kinderen. Nu is het moment. Er zijn nochtans momenten geweest dat mensen ons als een grap zagen vanwege onze leeftijd. Sommige mensen dachten automatisch dat we niet wisten waar we over spreken.”

Het duo heeft diploma’s in artificiële intelligentie en deeltjesfysica.

Sector snakt naar verandering

De muziekindustrie in het VK heeft een waarde van ongeveer 4,5 miljard pond. Elk jaar zou die ongeveer een miljard pond mislopen door de tweedehandsverkoop. Eerdere initiatieven van Radiohead en Adele om fans bijvoorbeeld te verplichten om hun identiteitskaart te tonen, draaiden al uit op een sisser.

Mike Waterson, professor economie aan de Warwick University, adviseerde Monari en Vey tijdens de uitbouw van Aventus. Hij ziet “veel potentieel in het project”: “Het is erg nuttig om de markt te bekijken vanuit een fris perspectief. Ze zullen een grote impact op de markt hebben als er genoeg mensen toehappen.”

Bernie Dillon, een oude rot in de entertainmentindustrie die al samenwerkte met Santana en Eric Clapton, is enthousiast: “Iedereen die ooit een groot evenement heeft bijgewoond of georganiseerd, is al eens slachtoffer geweest van nagemaakte tickets of torenhoge herverkoopprijzen. Aventus brengt een frisse oplossing die fraude en woekerprijzen voor eens en altijd kan tegengaan.”

Lees meer