Cover image

© EPA/Barbara Gindl

Economie

Karl Lagerfeld wil Duitse nationaliteit opgeven over vluchtelingencrisis

Ontwerper Karl Lagerfeld, die nooit zijn minachting heeft verborgen voor het besluit van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om in haar land één miljoen migranten toe te laten, sluit niet uit dat de problemen rond de vluchtelingencrisis hem uiteindelijk zullen doen aanzetten om zijn Duitse staatsburgerschap op te geven. Dat heeft Lagerfeld in een interview met het Franse magazine Le Point gezegd.

De ontwerper gaf niet aan welke nieuwe nationaliteit hij eventueel zou overwegen, maar eerder liet Lagerfeld al wel verstaan een grote sympathie te koesteren voor de Franse president Emmanuel Macron en diens echtgenote Brigitte.

Mensenrechten

“Vond Merkel het echt nodig om te zeggen dat de opvang van één miljoen migranten noodzakelijk was, terwijl tegelijkertijd Frankrijk - dat zich nochtans oproept als het boegbeeld van de mensenrechten - toezegde om dertigduizend vluchtelingen op te nemen?” aldus Lagerfeld in het gesprek met Le Point.

De ontwerper schilderde Merkel opnieuw af als de dochter van een prediker die onmogelijk kan accepteren dat haar land tijdens het Nazi-tijdperk het kwade alle kansen heeft geboden. Lagerfeld beschuldigt Merkel er bovendien van met haar standpunten een nefaste rol te hebben gehad in de opkomst van het extreemrechtse Alternative für Deutschland (AfD).

“De AfD bestond zelfs niet, maar met één zin heeft Merkel twee miljoen kiezers van zich vervreemd en daarmee de doorbraak van extreemrechts mogelijk gemaakt,” meent Lagerfeld. “Daardoor konden een honderdtal neonazi’s een zetel in het Duitse parlement bemachtigen. Indien deze trend zich verder doorzet, geef in mijn Duitse nationaliteit op.”

Macron

De ontwerper gaf niet aan welke nieuwe nationaliteit hij zou kunnen overwegen, maar hij heeft zich eerder al laten ontvallen dat er met de komst van Emmanuel Macron voor Frankrijk een nieuwe dag is aangebroken. Tegenover Le Point stelde hij echter dat die sympathie niet noodzakelijk met een keuze voor de Franse nationaliteit gelijk zou staan.

“Ik hou niet van naties,” beklemtoonde Lagerfeld. “Ik voel me ook niet Duits, ik ben kosmopolitisch.” Hij liet wel verstaan zich als een afstammeling van de Hanze-gedachten te voelen, verwijzend naar de koopmansgilden die in de dertiende eeuw in Noord-Duitsland opgang maakten.

Het persbureau Agence France Presse (AFP) noemt de nieuwe uitlatingen van Lagerfeld wel een opvallend grimmige ommekeer. Verwezen wordt naar een gesprek met het magazine Madame Figaro enkele maanden geleden, toen de ontwerper getuigde zich in hart en nieren Duitser te voelen. Ook toen gaf hij toe zware kritiek te hebben op Merkel, maar had hij nog aangegeven daarvoor zijn Duitse nationaliteit zeker niet te zullen verloochenen.

Lagerfeld had enkele maanden geleden ook al controverses veroorzaakt met verwijzingen naar de Holocaust. “Men kan het zich niet veroorloven - zelfs indien er sindsdien tientallen jaren zijn verstreken - miljoenen joden te doden en vervolgens hun ergste vijanden in hun plaats in het land toe te laten,” had de ontwerper toen aangevoerd.

Lees meer