Cover image

© EPA

Politiek

Controverse over wapenwetten is veel kleiner dan wordt voorgesteld

In Texas zijn vrijdag 10 doden gevallen bij een schietpartij op een school. Nog eens 10 mensen werden gewond. Het is de 16de schietpartij in een school dit jaar en de dodelijkste sinds de schietpartij in de Parkland school in Florida, amper 3 maanden geleden. Met nog meer dan 7 maanden te gaan was het in de VS in totaal al de 101ste massaschietpartij van het jaar. 

Hoewel de verontwaardiging telkens opnieuw groot is, kijkt niemand er nog echt van op. Getuige daarvan was het antwoord van een van de leerlingen van de Santa Fe High School. Toen men haar vroeg of ze dacht dat dit op haar school nooit kon gebeuren, antwoordde ze: “Neen, dat dacht ik niet, Het gebeurt overal, dus ik dacht dat het hier ook wel zou gebeuren."


"De 'thoughts and prayer'-club

Zoals gewoonlijk waren de politici er snel bij om hun medeleven te betuigen. ‘Thoughts and prayers’ heet dat. President Donald Trump, vice-president Mike Pence, senator Ted Cruz van Texas... allen hadden de mond vol over ‘het kwade’ dat de staat voor de zoveelste keer treft.

Wat ze niet aanreikten waren oplossingen. Of toch... Dan Patrick, de Texaanse luitenant-gouverneur en de politieke nummer twee in de staat, vertelde dat "de 8.000 scholen in Texas te veel in- en uitgangen hebben en dat daar ‘s over moest worden nagedacht."

Art Acevedo, de chef van de politie van Houston, schreef op zijn Facebookpagina dat de bodem nu is bereikt. Hij hekelde 'de verkozenen die vandaag renden om zich op tv te tonen, maar daarna exact niets zullen doen'.

Meeste Amerikanen willen strengere wapenwetten

Toch zijn oplossingen niet moeilijk en worden ze door de meeste Amerikanen gesteund, blijkt uit een recente peiling van de American Public Health Association:

  • 87.8 % van de Amerikanen (degene die een wapen bezitten inbegrepen) willen een algemene background check;
  • 84.8 % vindt dat wapenhandelaars verantwoordlijk moeten worden gehouden voor wapens die verloren zijn geraakt;
  • 81 % wil mensen die zijn opgepakt voor huishoudelijk geweld verbieden wapens te hebben; 
  • 78.9 % wil dat gezinnen rechtbanken moeten kunnen vragen om wapens af te nemen van mensen die ze een risico voor zichzelf of hun omgeving achten.

NRA wil er niets van weten

De machtige wapenlobby NRA wil hier uiteraard niet van horen. Zelfs een verbod op automatische machinegeweren, dat door 40% van de ondervraagden wordt gesteund, is voor de NRA onbespreekbaar.  En zo lang de NRA tegen is, zijn ook de politici tegen, want die krijgen geld van de wapenlobby.

Die politici waarschuwen er na elke schietpartij voor dat het niet het goede moment is om over wapenwetten te spreken en dat ‘het debat niet moet worden gepolitiseerd’, zolang de families nog rouwen en de doden niet begraven zijn. Maar aan het tempo dat in de VS mensen worden doodgeschoten zal er nooit zo’ n ‘goed moment’ komen.

Ondertussen sterven in de VS meer kinderen op school dan Amerikaanse militairen in oorlogsgebieden.

De New York Times publiceert zaterdag een kalender waarop te zien is wat het Amerikaanse Congres heeft gedaan om deze slachtpartijen te beperken sinds de schietpartij in Sandy Hook in 2012, toen 26 mensen, onder wie 20 kinderen, werden doodgeschoten.