Cover image

© EPA

Politiek

Trump annuleert topontmoeting: "Ik bid tot God dat we onze nucleaire capaciteit nooit moeten gebruiken"

De Amerikaanse president Trump heeft de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un per brief geïnformeerd dat de voor 12 juni tussen beide leiders geplande topontmoeting in Singapore niet doorgaat.

“De enorme woede en openlijke vijandigheid die in uw meest recente verklaring wordt gedemonstreerd, maakt dat ik het op dit ogenblik ongepast vindt om deze lang geplande samenkomst te laten doorgaan”, schrijft Trump. De Amerikaanse president sluit de mogelijkheid van zo’n ontmoeting in de toekomst niet uit, maar laat tussen de lijnen uitschijnen dat Noord-Korea niet echt een geloofwaardige discussiepartner voor de VS is.

"U spreekt over uw nucleaire capaciteit, maar de onze is zo massaal en krachtig dat ik tot God bid dat ze nooit moet worden gebruikt,” aldus nog Trump in dezelfde brief.

Trump dankt Kin Jong-un evenwel voor de vrijlating eerder deze maand van 3 Amerikanen die in Noord-Korea gevangen zaten.

De topontmoeting werd in april voor het eerst aangekondigd nadat er kort voor de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang in februari al een zekere détente was opgetreden tussen de beide Korea’s, die sinds 1953 op voet van oorlog leven.

Libië en het politieke uilskuiken

Maar Noord-Korea nam de voorbij weken vooral aanstoot aan uitspraken van Trumps recent benoemde veiligheidsadviseur John Bolton, die een denuclearisering van Noord-Korea voorstelde ‘naar Libisch model’. Dat de Libische leider Moammar Khadaffi daarbij met de steun van de Navo werd geëxecuteerd was Kim Jong-un waarschijnlijk niet ontgaan.

Ook vice-president Mike Pence kreeg deze week nog eens de volle laag vanuit Pyongyang, nadat hij in een interview met Fox news Noord-Korea had vergeleken met Libië. De Noord-Koreaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken noemde Pence ‘een politiek uilskuiken’:

“We zullen niet bedelen voor dialoog met de VS, noch zullen we proberen ze te overhalen om met ons samen te zitten als ze dat niet willen... Of de VS ons zullen ontmoeten in een vergaderzaal dan wel bij een nucleaire confrontatie hangt volledig af van de beslissing en het gedrag van de Verenigde Staten.”

Conclusie

De ganse vaudeville is een herinnering aan het feit dat de heer Kim Jong-un luttele maanden geleden door de wereldgemeenschap nog werd beschouwd als een onbetrouwbare en oorlogszuchtige despoot. Er is geen enkele reden om te denken dat daar ook maar enige verandering in is gekomen. Rekening houdend met de naïviteit waarmee Trump deze onderhandelingen had aangevat, lijkt een annulering de beste beslissing.

© EPA