Cover image

© iStock

Economie

Ex-CEO JC Penney: "3 winkelcentra op 4 gaan binnen de 5 jaar dicht"

Het bloedbad in het Amerikaanse retail-landschap zal niet een kwart, maar driekwart van alle winkelcentra verplichten de deuren te sluiten. Dat heeft Mike Ullman, de voormalige CEO van warenhuisketen  J.C. Penney, gezegd tijdens een panelgesprek over de gevolgen van de technologische disruptie, georganiseerd door de Federal Reserve Bank of Dallas. Slechts 300 van alle 1.200 bestaande winkelcentra zouden dus overleven. 

Ullman verwacht dat slechts een kwart van alle winkelcentra zal overleven, alle andere ‘shopping malls’ zullen de komende vijf jaar de deuren sluiten, als een gevolg van het gewijzigde winkelpatroon bij consumenten en de impact van de Amazonisering op het winkel-landschap. 

Tesla en Apple, de 'nieuwe retail'

Winkelcentra die geen cash-reserves hebben opgebouwd of makkelijk geld kunnen ophalen zullen niet de kans krijgen om de transitie naar 'de nieuwe retail' te maken.

Winkelcentra zullen enkel overleven indien ze focussen op de meer vermogende klant (‘de top 25%’) en er in slagen een Apple-store of een Tesla-vestiging binnen te halen. Winkelcentra die een of beide merken huisvesten maken volgens Ullman de beste kans. 

2018: 12 grote faillissementen in de VS tot nu toe

De slachtpartij onder retailers gaat ondertussen onverminderd voort. Schoenenmerk Rockport werd midden mei de 12de grote retailer die de boeken moest neerleggen.

Ook Sears - tot in september 1989 de grootste retailer van de Verenigde Staten, maar ondertussen aan een langgerekte doodstrijd bezig - sluit nog eens 40 winkels.

De gaten in de ooit overvloedige winkelcentra worden steeds zichtbaarder.